Αδειάζουν τις καταθέσεις με SMS και email: Κλέβουν 150.000 ευρώ τη μέρα

Πώς οι επιτήδειοι βάζουν χέρι σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Στο e-banking έχουν στραφεί τα κυκλώματα των απατεώνων, μετά την ενεργοποίηση επιπλέον μέτρων ασφαλείας από τις τράπεζες στις online συναλλαγές με κάρτες.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι επιτήδειοι είδαν τις 600.000 νέες εγγραφές που έγιναν κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας στο e-banking (και αφορούσαν κυρίως άπειρους χρήστες στις οnline διαδικασίες) ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε εννέα μήνες το 2021, τα περιστατικά απάτης μέσω ebanking αυξήθηκαν κατακόρυφα, με συνολική λεία 40 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, κατά μέσο όρο την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, έκαναν κάθε μέρα φτερά καταθέσεις 150.000 ευρώ, αύξηση 500% σε σχέση με το 2020.

Πώς οι επιτήδειοι βάζουν χέρι σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Για να ολοκληρωθεί μία απάτη απαιτείται σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή του θύματος.

Και αυτό διότι για να εκτελεστεί μία μεταφορά χρειάζονται τα ακόλουθα: τα στοιχεία για την είσοδο στο e-banking και η επιβεβαίωση της συναλλαγής είτε μέσω κωδικού μιας χρήσης είτε μέσω ειδοποιήσεων στο κινητό του δικαιούχου του λογαριασμού.

Η κλασική μέθοδος για αυτού του είδους τις απάτες είναι το phising (ψάρεμα στοιχείων). Οι δράστες αποστέλλουν ένα απατηλό email ή SMS, με το οποίο ενημερώνουν τον παραλήπτη ότι πρέπει να μπει στον λογαριασμό του, πατώντας συγκεκριμένο link, προφασιζόμενοι ένα πρόβλημα (πχ. μπλόκαρε η κάρτα).

Αν το θύμα πατήσει το link, εισέρχεται σε μία ιστοσελίδα που μοιάζει με το e-banking της τράπεζάς του. Εφόσον πληκτρολογήσει εκεί τα στοιχεία εισόδου, αυτά περιέχονται σε γνώση των δραστών. Στη συνέχεια, οι τελευταίο ζητούν από τα θύματα να τους αποκαλύψουν τον κωδικό μιας χρήσης, που εστάλη στο κινητό τους, ώστε να εκτελέσουν τη μεταφορά, που θέλουν ή να επιβεβαιώσουν τη συναλλαγή μέσω της ειδοποίησης στο mobile banking.

Από την άλλη, υπάρχει και η απάτη SIM Swap, η οποία συνδυάζει το phishing και την απόκτηση ελέγχου στο κινητό του θύματος.

Συγκεκριμένα, δηλώνουν στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο, προσποιούμενοι το θύμα, ότι έχασαν το κινητό και εκδίδεται νέα κάρτα SIM με τον ίδιο αριθμό. Έτσι, λαμβάνουν άμεσα και τα SMS, που αποστέλλει η τράπεζα στον πελάτη της. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top