Σταϊκούρας: Κανείς δε ζήτησε νέα επιστρεπτέα προκαταβολή  

«Δε θα επιτρέψουμε νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό» 

«Κανείς δε ζήτησε νέα επιστρεπτέα προκαταβολή» επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, για το αν προτίθεται το ΥΠΟΙΚ να θεσμοθετήσει ξανά το μέτρο, όπως και τις ρυθμίσεις χρεών.   

Σταϊκούρας: Ενισχύονται τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών – επιχειρήσεων

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ο τζίρος έπεσε κατά 35% «και όλα αυτά την ώρα που ξεπαγώνουν οι υποχρεώσεις των πολιτών». Έκανε λόγο επίσης για «μυωπική στάση των τραπεζών που απειλούν με ασφυξία τις επιχειρήσεις»..   

«Η χώρα εμφανίζει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση ανεργίας, η μεταποίηση είναι στο υψηλότερο επίπεδο ο δείκτης οικονομίας είναι στα επίπεδα πριν από την κρίση και οι καταθέσεις είναι στα 28 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα έχει την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη από όλες τις χώρες της ΕΕ. Μέσα στο 2021 θα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών και τον χαμηλότερο πληθωρισμό από όλες τις χώρες της ευρωζώνης» απάντησε ο  Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αυτό οφείλεται στα μέτρα που πήραμε». 

Έρχεται ο λογαριασμός των Επιστρεπτέων – Ποιοι θα επιστρέψουν χρήματα

Όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε:    

«Νέα επιστρεπτέα δεν έχει ζητήσει κανένας. Ζητάτε νέα μέτρα αλλά η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου δε θα επιτρέψει δημοσιονομικό εκτροχιασμό. 

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε πάντως στην προσπάθεια της κυβέρνησης για διευκόλυνση της αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής. 

 Παράταση για την αποπληρωμή των επιστρεπτέων εξετάζει η κυβέρνηση

Σχετικά με τους άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μόνιμες μειώσεις φόρων, όπως στις επιχειρήσεις από το  29% στο 22%, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Άφησε ανοικτό πάντως ένα «παράθυρο» για νέα μέτρα λέγοντας ότι «αν υπάρχει περίσσευμα θα το δούμε τους πρώτους μήνες του 2022». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top