Νέο Εξοικονομώ: Επιδότηση 65% για ανακαίνιση σε 50.000 σπίτια

Η προθεσμία και τι αλλάζει στη διαδικασία  

Εντός Νοεμβρίου ξεκινά η  υποβολή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ, ύψους 632 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν χιλιάδες νοικοκυριά. 

Νέο Εξοικονομώ: Άνοιξε η ιστοσελίδα του προγράμματος 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, για πρώτη φορά αναμένονται περισσότεροι δικαιούχοι, ενώ θα υπάρχει  νέα κατηγορία για ευάλωτα νοικοκυριά με ξεχωριστό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, αλλά και λίστα επιλαχόντων. 

Σκοπός του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να αναβαθμιστούν για πρώτη φορά περί τις 50.000 κατοικίες με μια πιο δίκαιη διαδικασία και για αυτό τον λόγο, θεσπίζονται ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Στο διαδικαστικό κομμάτι, η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για έναν μήνα από την καθορισμένη ημερομηνία έναρξης, ενώ θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την επικράτεια.

Νέο Εξοικονομώ: Αυξάνεται η επιδότηση λόγω της ακρίβειας

Όπως αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματο5 ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα διατεθούν σε ευάλωτα νοικοκυριά επιδότηση θα ανέρχεται στο 75%. Επιπλέον, εισάγεται εγγυοδοσία για τον τραπεζικό δανεισμό τους προκειμένου να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.
 
Σε περίπτωση εξάντλησης των πόρων για τη συγκεκριμένη κατηγορία, υπάρχει πρόβλεψη να δοθούν πρόσθετα κεφάλαια από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος για την ένταξη επιπλέον ωφελούμενων. 

Προθεσμία 

Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών σε ποσοστό 38% συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος. Οι εγκεκριμένες προτάσεις θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής. Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν από χθες να μπουν στην σελίδα του νέου Εξοικονομώ  και να δουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που έχουν σχέση με το πρόγραμμα, και συγκεκριμένα ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής, το ύψος της επιδότησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, το ενεργειακό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να ανήκουν τα δυνητικά επωφελούμενα κτίρια, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων , το είδος των επιλέξιμων παρεμβάσεων, τα στάδια και τα κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων αλλά και τις προθεσμίες.

Νέο Εξοικονομώ: Αναλυτικά τι επιδοτεί το νέο πρόγραμμα

Τι αλλάζει στη διαδικασία 

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Νέο Εξοικονομώ έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, καθώς είναι πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό, δεδομένου ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και δημιουργείται λίστα επιλαχόντων, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά. 

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων. Το ΥΠΕΝ, σε μια προσπάθεια να επιδοτηθούν ενεργειακά περισσότερες κατοικίες και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι δικαιούχοι, προχώρησε σε σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. 

Έρχεται Εξοικονομώ - Αυτονομώ για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα 

Στο νέο πρόγραμμα δίνεται βάρος στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, καθώς και στις παλιές κατοικίες που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες ενεργειακής αναβάθμισης και στις κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με μεγαλύτερες ανάγκες σε θέρμανση (π.χ. ορεινές). 

Μεταξύ των αλλαγών που υπάρχουν στο νέο πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα, επανακαθορίζονται τα ποσοστά επιδοτήσεων με γνώμονα την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας ανά Kwh, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων. Σημαντική επίσης τροποποίηση, η οποία έχει στόχο την αποδοτικότερη απορρόφηση κονδυλίων, είναι η κατανομή που θα γίνεται πλέον ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια. Επιπλέον, περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε μία αίτηση, ενώ καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν, ακόμα, ότι το μέγιστο ύψος του επιλέξιμου προϋπολογισμού προς επιδότηση ανά κατοικία θα είναι χαμηλότερο από τα 50.000 ευρώ. Το ανώτερο ποσοστό επιδότησης χαμηλώνει στο 65%, από το 90% που έφτανε πέρυσι. 

Στο νέο πρόγραμμα επίσης, δημιουργείται λίστα επιλαχόντων για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και αύξηση των δικαιούχων. Τέλος, για πρώτη φορά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος. 

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) του αιτούντος θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του προγράμματος (φορολογικό έτος 2020), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων δικαιούχων εμπράγματων δικαιωμάτων (συγκυρίων) σε επιλέξιμη κατοικία: αν η κύρια χρήση της υπό αίτηση κατοικίας γίνεται από έναν εκ των συγκυρίων, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει μόνον ο συγκύριος που την ιδιοκατοικεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top