Σταϊκούρας: Νέα μείωση στη φορολογία των ακινήτων

Με έμφαση στα μεσαίας και χαμηλής αξίας ακίνητα

Χρήστος Σταϊκούρας

Για νέα μείωση της φορολογίας στα ακίνητα, ιδιαίτερα στα χαμηλής και μεσαίας αξίας, έκανε λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο ακινήτων της Prodexpo.

Όπως είπε, η μεταρρύθμιση του πλαισίου αντικειμενικών αξιών διευκολύνει τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μεταρρύθμισης του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας. «το σύστημα των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού επεκτάθηκε, διορθώθηκαν αδυναμίες, κενά και αδικίες του παρελθόντος σε βάρος πολλών ιδιοκτητών, διευρύνεται η φορολογητέα βάση και θα καταστεί εφικτή η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας, ιδίως μέσω του ΕΝΦΙΑ.

Ακίνητα: Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης και αγοράς σπιτιών

Επιπλέον, δημιουργήθηκε ψηφιακός χάρτης του συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, διαθέσιμος στους πολίτες. Η μεταρρύθμιση διευκολύνει τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ακινήτων, ιδιαίτερα χαμηλής και μεσαίας αξίας».

Για τις e- μεταβιβάσεις

Επίσης αναφέρθηκε στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την αγορά ακινήτων στη χώρα μας, όπως στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών για τη μεταβίβαση ακινήτων, ώστε αυτές να γίνονται ηλεκτρονικά, αντί να απαιτείται η υποβολή έντυπων δηλώσεων με αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογουμένων στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επίσης μίλησε για τις δράσεις που έλαβε η κυβέρνηση στο κλάδο του τομέα ακινήτων. Όπως είπε η κυβέρνηση υλοποίησε μειώσεις φορολογικών συντελεστών και θέσπισε φορολογικά κίνητρα, όπως την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, μεσοσταθμικά, ήδη από το 2019 και κατάργησή του σε μικρά ακριτικά νησιά, αναστολή για τρία χρόνια, έως το τέλος του 2022, του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και για την ίδια περίοδο αναστολή του φόρου υπεραξίας.

Επίσης έγινε αναστολή της καταβολής ΦΠΑ στο πλαίσιο επενδύσεων για κατασκευαστικές εργασίες που πραγματοποιούν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες οι οποίες ανέκυψαν λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, καθώς και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων. Ακόμη, μεταξύ άλλων, καταργήθηκε ο φόρος γονικών παροχών/δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ, για την ενίσχυση και αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, και της αγοράς ακινήτων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top