Μεγάλες επιβαρύνσεις στο πορτοφόλι των καταναλωτών φέρνουν οι ανατιμήσεις σε πολλά βασικά προϊόντα διατροφής.
Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,2%, από 1,9% τον Αύγουστο, ενώ τον Μάιο του 2021 ήταν στο μόλις 0,1%.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο του 2020, σημειώθηκαν αυξήσεις:
- +21,1% στις τιμές των νωπών λαχανικών
- +18,4% στην τιμή του ελαιόλαδου
Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης, διπλασιάζεται η επιδότηση για το ρεύμα
- +17,5% στις τιμές του κρέατος από αμνοερίφια
- +7,9% στις τιμές των νωπών ψαριών
Οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής έρχονται ως απότοκο των αυξήσεων στην ενέργεια.
Η αύξηση στο φυσικό αέριο έφτασε στο 108,5% σε ετήσια βάση και στο 12,8% σε μηνιαία βάση, ενώ στα καύσιμα ήταν 18,1%.
Αυξήσεις-«φωτιά» σε βασικά είδη
Οι αυξήσεις τον Σεπτέμβριο άγγιξαν το 21,1% (σ τα λαχανικά), ωστόσο σημειώθηκε και πτώση τιμών σε αρκετά προϊόντα.
Ποια αυξήθηκαν:
- λαχανικά: 21,1%
- ελαιόλαδο: 18,4%
- αμνοερίφια: 17,5%
- σπορέλαια: 14%
- ψάρια: 7,9%
- σοκολάτες: 4,4%
- αυγά: 3,5%
- ψωμί: 2,6%
- φρούτα: 1,2%
Ποια μειώθηκαν:
- δημητριακά για πρωινό: -4,5%
- αλλαντικά: -3,9%
- μαρμελάδες – μέλι: -2,9%
- γιαούρτι: -2,7%
- χοιρινό: -2,6%