Έρχεται «σκληρό» σαφάρι ελέγχων για επιστρεπτέες και αποζημιώσεις ενοικίων

Η ΑΑΔΕ περνά από το μικροσκόπιο τις κρατικές ενισχύσεις

Εκτεταμένους ελέγχους σε όλους τους κλάδους της αγοράς, πλέον της εστίασης, συνεχίζουν να κάνουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Από το μικροσκόπιο θα περάσει το επόμενο διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις, που έλαβαν χρηματοδότηση μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που έλαβαν αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια.

Εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι κάποιοι έλαβαν παρατύπως υψηλότερα ποσά, από αυτά που δικαιούνται, θα κληθούν να τα επιστρέψουν, ενώ ταυτόχρονα θα υποστούν τις συνέπειες της φορολογικής νομοθεσίας.

ΑΑΔΕ: «Βροχή» τα λουκέτα και πρόστιμα για φοροδιαφυγή και εκτός εστίασης

Υπενθυμίζεται ότι σε δειγματοληπτικό έλεγχο είχε εντοπισθεί κρεοπωλείο που ενώ για το 2019 είχε δηλώσει τζίρο 3.000 ευρώ, προκειμένου να λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή έκανε τροποποιητική δήλωση, με τον τζίρο του να φτάνει το 1.900.000 ευρώ. Σε έναν τέτοιο τζίρο αναλογεί το ανώτατο ποσό της επιστρεπτέας, δηλαδή 100.000 ευρώ.

ΑΑΔΕ: Οι φορολογικές παραβάσεις που επιφέρουν λουκέτα και βαριές «καμπάνες»

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι θα ελεγχθούν οι πλασματικές αυξήσεις τζίρου και όσοι έκαναν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να λάβουν το κρατικό δάνειο. Με την ολοκλήρωση των δηλώσεων, τα Ε3 των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή θα μπουν στο ηλεκτρονικό σύστημα προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα ελέγξουν:

• Το ύψος των ακαθάριστων εσόδων.
• Το ύψος του κύκλου εργασιών.
• Τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητος – ΚΑΔ ή αν γενικότερα δεν αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ελεγχοι όμως θα πραγματοποιηθούν και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ιδιοκτητών που έλαβαν αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ή μηδενικά ενοίκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που εν μέσω κρίσης το ενοίκιο αυξήθηκε υπέρμετρα, με στόχο ο ιδιοκτήτης να λάβει και υψηλότερη αποζημίωση. Μάλιστα έχει εντοπιστεί ιδιοκτήτης που λάμβανε αρχικώς ενοίκιο 700 ευρώ μηνιαίως και το οποίο εκτοξεύθηκε εν μέσω πανδημίας στα 1.300 ευρώ τον μήνα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top