Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Τι αλλάζει - Τα νέα κριτήρια

Θα υποστεί ριζικό λίφτινγκ, με την επιδότηση να φτάνει έως και το 80%

Κουζινα

Τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την προετοιμασία του νέου κύκλου, με στόχο να δημοσιευτεί τον Ιούνιο το προσχέδιο του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα υποστεί ριζικό λίφτινγκ, με την επιδότηση να φτάνει έως και το 80%.

Θα περιλαμβάνει νέα κριτήρια, εκτός από τα εισοδηματικά, και νέους όρους ως προς την αξιολόγηση, επιδιώκοντας ως έναν μεγάλο βαθμό την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Το πρόγραμμα θα είναι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και για τη χρηματοδότησή του αναμένεται η έγκριση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο υποβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στην ΕΕ.

Οπως έχει αναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο νέος κύκλος θα προβλέπει επίσης ενισχύσεις των νοικοκυριών για την αντικατάσταση κουφωμάτων, τη θερμομόνωση των κατοικιών τους κ.ά. καθώς και για την ενεργειακή αυτονόμησή τους, όπως έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων κ.λπ.

Ωστόσο, οι μεγάλες αλλαγές έρχονται στον τρόπο επιλογής των δικαιούχων για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων στα διαμερίσματα ή τις μονοκατοικίες.

Τα νέα κριτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα κτίρια μεγάλης ηλικίας, ενώ καθιερώνεται κι ένα μοντέλο που θα χωρίζει τη χώρα σε ζώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες.

Πρόκειται για το σύστημα των βαθμοημερών που εφαρμόζεται και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Οι κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή με πολλές μέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης, θα είναι εκείνες που θα έχουν προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο συνδυασμός των προαναφερόμενων κριτηρίων θα ξεκλειδώνει τόσο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών όσο και το ύψος της επιδότησης.

Ανάμεσα στους όρους για τη διανομή των μεγαλύτερων ενισχύσεων θα συμπεριλαμβάνεται και ο νέος βαθμός ενεργειακής απόδοσης που θα καταγράφει το κτίριο μετά τις παρεμβάσεις.

Οι επιδοτούμενες εργασίες

Οι εργασίες που θα επιχορηγούνται και υποδεικνύονται από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές για κάθε κατοικία είναι:

1. Τα κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμός

2. Η θερμομόνωση

3. Τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης

4. Τα συστήματα ζεστού νερού χρήσης

5. Εγκατάσταση νέου Φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ενεργειακό συμψηφισμό

6. Εγκατάσταση τοπικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ηλεκτρικοί συσσωρευτές), που παράγεται από Φ/Β

7. Εγκατάσταση «έξυπνων» οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος

8. Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης (smart home), τα οποία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργεια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top