Γεωργιάδης για ενίσχυση εστίασης: Η μεγαλύτερη κλαδική δράση που έχει γίνει

Τα κριτήρια για τη χρημματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης

Τι δήλωσε στο Mega για τα μέτρα για την εστίαση ο υπουργός Ανάπτυξης  

«Σχεδιάσαμε τη μεγαλύτερη κλαδική δράση που έχει γίνει μέσω ΕΣΠΑ», ανέφερε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, μετά τη σύσκεψη για τον κλάδο της εστίασης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθούν κεφάλαια κίνησης ύψους 330 εκατ. ευρώ.  

Εστίαση - νέα μέτρα: Κεφάλαιο κίνησης 330 εκ. ευρώ ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Η κυβέρνηση θα δώσει μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης το οποίο θα αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου που πραγματοποιήσαν οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης το 2019.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό Μητσοτάκη για το άνοιγμα της εστίασης

«Η μεγαλύτερη αγωνία όλων είναι ότι δεν έχουν κεφάλαιο κίνησης. Αποφασίσαμε να καλύψουμε την αγορά υλικών, πρώτων υλών για την επανεκκίνηση» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος διευκρίνισε: «Καλύπτουμε για όσους είχαν πάνω από 30% πτώση τζίρου το 2020 το 7% του ετήσιου τζίρου που πραγματοποίησαν το 2019 για να αγοράσουν πρώτες ύλες. Η μόνη υποχρέωση τους είναι να προσκομίσουν μέχρι τις 31/12 τα τιμολόγια αγοράς προϊόντων».

TA ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%. 
Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση. 
Δ) Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020. 
Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν ν ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021.  Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΕΣΤΙΑΣΗ  

Ο υπουργός δεν θέλησε να πει πάντως πότε θα ανοίξει η εστίαση, αν και σημείωσε ότι «δεν είναι θέμα των δύο επόμενων εβδομάδων».  Όπως ανέφερε  πρώτα θα ανοίξει το λιανεμπόριο και μετά τα κέντρα αισθητικής, τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, τα malls και τα πολυκαταστήματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top