Μείωση 8,2 % του ΑΕΠ το 2020 - ΥΠΟΙΚ: Μικρότερη από την αναμενόμενη

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία αν και κλυδωνίσθηκε ισχυρά άντεξε

Η μείωση του ΑΕΠ ανήλθε σε 8,2% το 2020, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να διαμορφώνεται σε 168,5 δισ. ευρώ έναντι 183,6 δισ. ευρώ το 2019.

ΟΟΣΑ: Ύφεση 8% για την Ελλάδα το 2020 με το... καλό σενάριο

Το δ' τρίμηνο πέρυσι σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,9%, ενώ σε σχέση με το γ' τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%.

Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 σε σχέση με το 2019:

•    Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 3,4% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 5,2%, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 2,7%).

•    Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 4,9%.

•    Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν 21,7%.

•    Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν 6,8%.

•    Το δ' τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019:

•    Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 2,2% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 4,7% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 7,3%).

•    Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 1,6%.

•    Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 13,4% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 13,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 55,4%).

•    Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 9,5% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 30,9%).

Ενώ, το δ' τρίμηνο πέρυσι σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2020:

•    Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 1,4%.

•    Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 1%.

•    Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 31,8% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 10,3%).

•    Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 3,6% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 9,9%).

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία αν και κλυδωνίσθηκε ισχυρά άντεξε 

 Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την πορεία του ΑΕΠ το 2020 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Χ. Σταϊκούρας: «Χρονιά ανάκαμψης το 2021»

Όπως δήλωσε ο υπουργός, το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις και αυτό λόγω τόσο της αναθεώρησης του προηγούμενου τριμήνου, όσο και της καλής- σχετικά- εικόνας του δ' τριμήνου, το οποίο σε σχέση με το γ' τρίμηνο φαίνεται μάλλον να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

«Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως «και το 2021, έως σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά. Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες. Όμως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, "τείχος" προστασίας. Έτσι, η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα».     

Τη βαθιά του ικανοποίηση για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2020, που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, εξέφρασε σε ανάρτηση του στο twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του ΑΕΠ, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα καταδεικνύουν ότι η Ελληνική Οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή, από ό,τι πολλοί ανέμεναν το 2020. Μαζί με την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, διαλύουμε στερεότυπα. Η Ελλάδα είναι στον δρόμο της επιτυχίας και θα επιτύχει» έγραψε στα αγγλικά ο πρωθυπουργός. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top