Όρια ηλικίας: Ποιοι προλαβαίνουν σύνταξη στα 60

Εντός του 2021 μπορούν να αξιοποιήσουν τις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών

Περισσότεροι από 170.000 δικαιούχοι περιμένουν τις συντάξεις τους, οι οποίες εκκρεμούν έως και 5 χρόνια

Τελευταία ίσως ευκαιρία για να κλειδώσουν την έξοδο στη σύνταξη με όρια ηλικίας 59-60 ετών, και πάντως κάτω των 67, έχουν μέσα στο 2021 εκατοντάδες χιλιάδες παλαιοί ασφαλισμένοι με ένσημα προ του 1993 σε ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, Τύπου.

Εντός του 2021 μπορούν να αξιοποιήσουν τις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών, είτε για να θεμελιώσουν δικαίωμα, που σημαίνει ότι αποχωρούν οποτεδήποτε, είτε για να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, που σημαίνει ότι κλειδώνουν από φέτος το όριο ηλικίας, που θα πάρουν σύνταξη, ακόμη και αν το όριο αυτό το συμπληρώσουν μετά το 2022, που θα ισχύει ο κανόνας για πλήρη σύνταξη στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια.

Σύνταξη πριν τα 62 για μητέρες ανηλίκων

Θεμελιωμένο δικαίωμα είναι όταν ένας ασφαλισμένος έχει τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης και το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθεί.

Χατζηδάκης: Άμεση προσωρινή σύνταξη σε όσους έχουν κάνει αίτηση

Χατζηδάκης: Τα 10 μέτρα για την επιτάχυνση της καταβολής των συντάξεων

Αν, δηλαδή, φέτος ένας ασφαλισμένος σε Ταμείο ΔΕΚΟ ή του Δημοσίου έχει ηλικία 61,6 και 35ετία, μπορεί να αποχωρήσει οποτεδήποτε για σύνταξη ακόμη και μετά το 2022 που θα ισχύσουν αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης.

Νέο ασφαλιστικό: Ποιοι κερδίζουν έως επτά έτη ασφάλισης

Κατοχυρωμένο δικαίωμα είναι όταν ο ασφαλισμένος έχει το χρόνο ασφάλισης, που απαιτείται για να συνταξιοδοτηθεί σε καθορισμένο όριο ηλικίας, αλλά συμπληρώνει την ηλικία συνταξιοδότησης μεταγενέστερα, και εν προκειμένω μετά το 2022.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί αν θα επηρεαστούν από τα όρια ηλικίας του 2022.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε είναι πιθανό να μεταβληθεί μόνον ηλικία συνταξιοδότησης και όχι ο χρόνος ασφάλισης. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία σκέψη στο υπουργείο Εργασίας για αλλαγές στα «κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Δείτε παραδείγματα στους ακόλουθους πίνακες

Πίνακας σύνταξη

Πίνακας σύνταξη 02
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top