Ακίνητα: Πότε θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές τιμές

Ειδική επιτροπή «χτενίζει» τις εισηγήσεις των εκτιμητών

Ακίνητα Αθήνα

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η 3η φάση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, για περίπου 3.000 περιοχές, εάν οι εξελίξεις στην υγειονομική κρίση το επιστρέψουν.

Ήδη, ειδική επιτροπή «χτενίζει» τις εισηγήσεις των εκτιμητών για να εντοπιστούν οι περιοχές με τις μεγάλες αποκλίσεις.

Η τελική εισήγηση αναμένεται τον Απρίλιο και μετά ειδική ομάδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα αναλάβει να «κουμπώσει» τις νέες αντικειμενικές με τον ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να προσαρμοστούν αναλόγως οι συντελεστές του.

Κτηματολόγιο: 300.000 ακίνητα αναζητούν ιδιοκτήτη ή… τα παίρνει το Δημόσιο

Στόχος είναι να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση, εκτός από τις περιοχές οι οποίες για πρώτη φορά εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα. 

Παρά την πανδημία, που «εξαφάνισε» τους ξένους αγοραστές, το 2020 ήταν καλή χρονιά για την κτηματαγορά (αυτό αποτυπώθηκε και στα στοιχεία της ΤτΕ και των μεσιτικών γραφείων) και αυτό διευκόλυνε τους εκτιμητές. Το ενδιαφέρον των αγοραστών στράφηκε σε μικρομεσαία διαμερίσματα ως 100.000 ευρώ.

Όσον αφορά τη ζήτηση, υπάρχει διαφορά ταχυτήτων. Παραδείγματος χάριν, στην Κηφισιά και την Ερυθραία υπάρχει κινητικότητα, ενώ η Εκάλη και ο Διόνυσος κινούνται υποτονικά. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το παραλιακό μέτωπο, τους Αμπελόκηπους και το Μετς.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top