Στο χείλος του γκρεμού η οικονομία της Τουρκίας: Κατέρρευσε η τουρκική λίρα

Έφτασε στο πιο χαμηλό σημείο όλων των εποχών έναντι του δολαρίου

Στο πιο ιστορικό χαμηλό σημείο όλων των εποχών έναντι του δολαρίου υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα, φτάνοντας στις 7,26 λίρες ανά δολάριο ξεπερνώντας ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 7,24 λιρών που είχε φτάσει τον Αύγουστο του 2018. 

Τον Ιούνιο ξεκινούν και πάλι οι πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών

Σύμφωνα με πληροφορίες της Άννας Ανδρέου από την Κωνσταντινούπολη, πολιτικοί αναλυτές οι οποίοι πρόκεινται στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποδίδουν την πτώση της λίρας σε κερδοσκοπική επίθεση του Λονδίνου, επειδή δεν κατάφερε να αφομοιώσει τα νομισματικά μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση. Μάλιστα, πρόκειται για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο Λονδίνο, τα οποία δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε τουρκικές λίρες έναντι των τουρκικών τραπεζών και άρχισαν να αγοράζουν υψηλά ποσά ξένου νομίσματος υποτιμώντας την τουρκική λίρα.

Ερντογάν: Με διάγγελμα ανακοίνωσε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων

Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ξένες τράπεζες που πραγματοποίησαν τις συναλλαγές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις και απαγορεύσεις συναλλαγών. 

Τι ισχυρίζονται οι πολιτικοί αναλυτές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση

Πολιτικοί αναλυτές που πρόσκεινται στο αντιπολιτευτικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι το τουρκικό νόμισμα  βρίσκεται υπό πίεση εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, ανεργίας, χαμηλής ανάπτυξης και κορωνοϊού.

Ο οικονομολόγος  και αρχηγός του νέου κόμματος DEVA (Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου) Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε στο FOX TV ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναζητήσει επιλογές δανεισμού που θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζά της να αποκτήσει ρευστότητα σε ξένο νόμισμα.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) είναι ένας οργανισμός, αλλά όχι ο μοναδικός. Υπάρχουν κι άλλοι. Αυτή τη στιγμή αν δούμε τις εξωτερικές πηγές υπάρχουν κάποιες επιλογές. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή χρειάζεται συνάλλαγμα. Μπορούμε με τους εσωτερικούς μηχανισμούς μας να καλυφθούν οι ανάγκες για τουρκική λίρα. Αλλά η Τουρκία χρειάζεται και συνάλλαγμα. Και αν αυτή η ανάγκη δεν καλυφθεί η τάση αύξησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας μπορεί να επιταχυνθεί και στη συνέχεια να χτυπήσει τον πληθωρισμό. Η Τουρκία μπορεί να πτωχεύσει», προειδοποίησε ο Αλί Μπαμπατζάν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top