ΕWG: Λίστα προτάσεων για χρηματοδότηση της αναθέρμανσης της οικονομίας

Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup

Eurogroup

Συνδυαστική λίστα προτάσεων για τη χρηματοδότηση των μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας στο Eurogroup 

Συνδυαστική λύση για τη χρηματοδότηση των μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας θα προτείνουν προς έγκριση στο  Eurogroup της Τρίτης, οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του ευρώ, ΕWG.

 «Ανάσταση» στα Χρηματιστήρια από τους λιγότερους θανάτους στην ΕΕ

Οι εκπρόσωποι των Υπουργείων συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό στη χρήση μεταξύ άλλων της δανειοδοτικής ικανότητας του ESM, η οποία εξασφαλίζει πρόσβαση στις αγορές με αξιολόγηση «ΑΑΑ» και άρα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής και, στη βάση της νέας συμφωνίας, τυπικούς μόνο όρους. Οι Εκπρόσωποι των Υπουργείων, κατά την τηλεδιάσκεψη που διεξήχθει από τις 9:30 ως τις 14:00 τοπική ώρα Βρυξελλών, ετοίμασαν μια λίστα με όλες τις προτάσεις, το πόσο «έτοιμες» είναι και το τι συναίνεση συναντούν από τα Κράτη Μέλη.

Σημειώνεται ότι αργότερα σήμερα θα διεξαχθεί νέα τηλεδιάσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, για το ίδιο θέμα, ενόψει και της αυριανής τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, με βάση τη λίστα των προτάσεων που σχηματοποίησε το EWG οι Υπουργοί Οικονομικών καλούνται να αποφασίσουν μια λύση πακέτο που θα περιέχει, τόσο την πρόσβαση στα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP και ΟΜΤ), αλλά και το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν, ύψους 100δισ. ευρώ, τη χρηματοδότηση 25δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ, η οποία θα κινητοποίησει επενδύσεις 200δισ. ευρώ, την ανακακατανομή των 37δισ. ευρώ από τον τρέχοντα κοινοτικό προϋπολογισμό, την υπόσχεση για αναπτυξιακό επόμενο ΠΔΠ 2021-2027 και τέλος θα καταγράφει τη δυνατότητα δανειοδότησης των Κρατών από τον ESM με προνομοιακούς όρους και προϋποθέσεις (ECCL με ειδική αιρεσιμότητα).  

Στη λίστα θα γίνεται και μια αναφορά τόσο στο γαλλικό, οσο και το ολλανδικό σχέδιο για δημιουργία νέου ταμείου. Τις αποφάσεις θα λάβουν οι Υπουργοί.

Πώς θα πάρουν το Δώρο Πάσχα 108.000 εργαζόμενοι σε Υγεία - Π.Προστασία

Αναλυτική απάντηση ως προς το ζήτημα της αιρεσιμότητας έδωσε πρόσφατα σε βιντεοδιάσκεψη με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, στην οποία μετείχε και το ΚΥΠΕ, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος, ο οποίος έχει άμεση γνώση των συζητήσεων εξηγεί: «oι προϋποθέσεις δεν μπορούν να εξαιρεθούν ως νομική απαίτηση, αλλά η Κομισιόν αναζητεί μια βιώσιμη συμβιβαστική λύση ως προς αυτές. Η σημερινή κατάσταση αποτελεί εξωτερικό συμμετρικό σοκ. Υποστηρίζουμε αυτό το έργο γιατί είναι σημαντικό. Η λογική είναι να χρησιμοποιήσουμε τον ESM επειδή υπάρχει η δανειοδοτική ικανότητα, είναι ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο όπου τα Κράτη Μέλη έχουν ήδη καταβάλει το κεφάλαιο. Η λεγόμενη αιρεσιμότητα των δανείων του ESM πρέπει ακόμη να συζητηθεί με τα Κράτη Μέλη, καθώς ο ESM είναι ένας διακυβερνητικός θεσμός, η Κομισιόν μπορεί να υποστηρίξει τη θεσμική δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά τα Κράτη Μέλη πρέπει πάρουν την τελική απόφαση. Υπάρχει ήδη μια πρόταση για τη λεγόμενη διπλή προσέγγιση για την αιρεσιμότητα. Αυτό σημαίνει βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προσέγγιση σε σχέση με τους όρους».

Σύμφωνα με δύο πηγές του ευρωσυστήματος που μίλησαν στο ΚΥΠΕ, η πρόθεση όλων είναι τα δάνεια να μη συνοδεύονται από προγράμματα με προαπαιτούμενα, αλλά με τη γενική δέσμευση να τηρηθούν οι κανόνες  του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ως προς το βήμα προσαρμογής, όταν η επανέλθει η σταθερότητα και ο στόχος της αναθέρμανσης της οικονομίας έχει επιτευχθεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top