Εισόδημα Αλληλεγγύης: Αλλάζουν τα κριτήρια, αυξάνεται το ποσό

Θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Κέρματα σε χέρι

Μεγάλες αλλαγές στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης φέρνει η κυβέρνηση.

Αρχικά, έχει αποφασιστεί διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, με τη Δόμνα Μιχαηλίδου να έχει αναφερθεί πολλάκις σε αύξηση του κονδυλίου (σήμερα είναι 850 εκατομμύρια ευρώ, με την απορροφητικότητα να φτάνει κοντά στα 700 εκ. ευρώ).

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σκοπεύει να μετονομάσει το ΚΕΑ σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως λεγόταν επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, ενώ θα γίνει και καλύτερη στόχευση και αναπροσαρμογή των κριτηρίων, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι, αλλά ενδεχομένως και να αυξηθεί το ποσό.

Θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη στόχευση στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, ενώ παράλληλα θα γίνει διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», με σκοπό να μπορεί να διαπιστωθεί εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή όχι.

Παράλληλα, σύμφωνα με συνεργάτη της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που μίλησε στα dikaiologitika.gr, θα επιδιωχθεί η σύνδεση του ΚΕΑ με πρωτοβουλίες για εργασία, ακόμη και χορήγηση μικρών δανείων με πολύ ευνοϊκούς όρους, για να μπορέσουν οι δικαιούχοι να στήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση. 

Το ΚΕΑ σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:

- 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

- 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)

- 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Η πληρωμή γίνεται με πίστωση εξ’ ημισείας στον λογαριασμό και την προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top