Προσχέδιο προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 2,8% και πλεόνασμα 3,56% το 2020

Περιλαμβάνει όλες τις φοροελαφρύνσεις, που έχει εξαγγείλει ο Μητσοτάκης

Ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2020 και 2% για το 2019 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% για το 2020, αλλά και σημαντική μείωση της ανεργίας στο 15,6% (από 17,4% το 2019).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει πτώση κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και θα διαμορφωθεί στο 167,8% του ΑΕΠ ή τα 331 δισ. ευρώ.

Ο νέος προυπολογισμός «σηματοδοτεί μια ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση, προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό σημείωμα του προσχεδίου.

Στο νέο προυπολογισμό ενσωματώνονται όλες οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τις φοροελφρύνσεις του 2020 οι οποίες έχουν ώς στόχο να ενισχυθεί η ιδιωτική κατανάλωση και η ανάπτυξη.

Παράλληλα, λαμβάνονται μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης όπως η θέσπιση αυξημένου ενιαίου συντελεστή 30% επί του δηλωθέντος εισοδήματος για τις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα. 

Επίσης, προβλέπεται η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές τιμές των ακινήτων που σημαίνει σύγκλιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

«Ο Προϋπολογισμός του 2020 όχι μόνο καλύπτει το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το τρέχον και το επόμενο έτος, αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα τον δημοσιονομικό χώρο για τη σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια», επισημαίνεται στο προσχέδιο, που κατατέθηκε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top