Κτηματολόγιο: Τι γίνεται με τις περιουσίες από κληρονομιά ή χρησικτησία

Δύσκολη η συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων σε πολλές περιπτώσεις

Γραφείο Κτηματολογίου στο Γαλάτσι

Τρία είναι τα μεγαλύτερα αγκάθια για τα τρέχοντα προγράμματα του Κτηματολογίου:

-    η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας στις αγροτικές περιοχές της χώρας

-    τα κληρονομικά δικαιώματα σε ακίνητα

-    ο εντοπισμός των ακινήτων.

Κτηματολόγιο: Νέα παράταση για τις δηλώσεις σε έξι περιοχές

Κτηματολόγιο: Νέα παράταση για οκτώ νομούς – Τέλος οι συναλλαγές με μετρητά

Η συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων, που πρέπει να συνοδεύουν τη δήλωση, καθίσταται δύσκολη σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς χιλιάδες ακίνητα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά προφορικά, χωρίς αποδεικτικά. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερος χρόνος και χρήμα για να μπορέσουν οι πολίτες να δηλώσουν την περιουσία τους.

Περιουσίες από χρησικτησία

Για τις περιπτώσεις αυτές προωθείται η λύση της χρησικτησίας, ώστε με κάποιο έγγραφο οι άνθρωποι να μπορέσουν να αποδείξουν ότι νέμονται νομίμως, εδώ και πολλά χρόνια, την περιουσία, που θα δηλώσουν.

Συγκεκριμένα θα χρειαστούν:

α) συμβολαιογραφικά έγγραφα, π.χ. προσύμφωνο μεταβίβασης ακινήτου, πράξη αναγνώρισης ορίων από τους όμορους ιδιοκτήτες, συμβόλαια όμορων ιδιοκτητών που αναφέρουν τον δηλούντα ως κύριο του δηλούμενου ακινήτου,

Κτηματολόγιο: Πόσο κοστίζει η υποβολή της δήλωσης

β) αποδείξεις καταβολής τελών ή λογαριασμοί κοινής ωφέλειας στο όνομα του ιδιοκτήτη,

γ) μισθωτήρια, που εμφανίζουν ως εκμισθωτή τον δικαιούχο, 

δ) ένορκες βεβαιώσεις, επί των οποίων μάρτυρες βεβαιώνουν την εικοσάχρονη νομή και κατοχή επί του ακινήτου που δηλώνεται από τον δικαιούχο, ε) έγγραφα χορήγησης επιδότησης στον δικαιούχο, από τα οποία προκύπτει ότι αυτός αντιμετωπίστηκε ως κύριος του ακινήτου στο οποίο αφορά η δήλωση.

Περιουσίες από κληρονομιά

Οι δικαιούχοι, που έχουν αποκτήσει με κληρονομιά από τους προγόνους τους ακίνητα, για τα οποία δεν έχουν συντάξει και μεταγράψει πράξη αποδοχής κληρονομιάς οι ίδιοι ή και οι γονείς τους, μπορούν να υποβάλουν δήλωση στο κτηματολόγιο, συνυποβάλλοντας τα έγγραφα με τα οποία στοιχειοθετείται το κληρονομικό τους δικαίωμα, ακόμα και πριν τη σύνταξη της πράξης αποδοχής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα απαιτούνται:

- ληξιαρχική πράξη θανάτου

- πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών

- πιστοποιητικό περί μη αποποίησης

- ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος (εφόσον υφίσταται)

- αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθήκη, πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

Επειδή η έκδοση κάποιων από τα έγγραφα αυτά ενδεχομένως να καθυστερεί λόγω φόρτου των αρμόδιων υπηρεσιών, οι δικαιούχοι μπορούν να καταθέσουν τη δήλωσή τους, συνυποβάλλοντας οποιασδήποτε μορφής αποδεικτικό υποβολής της σχετικής αίτησης, όπως π.χ. μια απλή φωτοτυπία της πρωτοκολλημένης αίτησης. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα προσκομίσουν το απαραίτητο έγγραφο αμέσως μόλις αυτό εκδοθεί.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top