«Γκρίνια» από τους Θεσμούς για τη 13η σύνταξη

Η Κομισιόν απειλεί ότι θα επανεκτιμήσει τις χθεσινές προβλέψεις

Τη δυσφορία της φέρεται να εξέφρασε η αποστολή των Θεσμών που βρίσκεται στην Αθήνα και έχει επαφές με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης), για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την επαναφορά της «13ης σύνταξης» και άλλες παροχές, χωρίς να έχει  προηγηθεί ενημέρωσή τους.        

Τσίπρας: Έκπτωση τόκων στα στεγαστικά, μείωση ΦΠΑ, 13η σύνταξη!

Σύμφωνα με πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, όλα έγιναν ερήμην των Θεσμών, τόσο οι 120 δόσεις όσο και οι παροχές που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας την Τρίτη. Για τις 120 δόσεις ανέφεραν ότι είδαν τις ρυθμίσεις τη Δευτέρα στην ελληνική γλώσσα, ενώ δεν υπάρχει κοστολόγηση από ελληνική πλευρά. 

«Ξεσκονίζουν» τα δημοσιονομικά και… φεύγουν οι θεσμοί

Μάλλον θετικοί φέρονται να είναι πάντως για τον ΦΠΑ, ενώ δυσφορία φέρεται να υπάρχει  για τη «13η σύνταξη», για την οποία επισημαίνουν ότι την τελευταία στιγμή δεν υπήρξε νέα περικοπή το 2019 και τώρα υπάρχει αύξηση του ποσού για τις συντάξεις.   

Όπως διαμηνύεται,  η Κομισιόν θα επανεκτιμήσει τις προβλέψεις που έκανε χθες και στην Έκθεση της 5ης Ιουνίου θα γίνει νέα αποτίμηση! Δεν αποκλείουν, μάλιστα, οι ίδιες πηγές το ενδεχόμενο να μην προκύπτει πλέον με το πλεόνασμα 3,5%, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι  οι Ευρωπαίοι δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα για το εκτιμώμενο υπερπλεόνασμα των 1,14 δισ.  ευρώ. Υποστηρίζουν ακόμα ότι το “by pass” στα πλεονάσματα με την εγγύηση των 5,5 δισ. ευρώ είναι ανατροπή της Συμφωνίας. 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

Σε ανακοίνωσή του πάντως το Υπουργείο Οικονομικών για τις συνομιλίες με τους Θεσμούς είναι μάλλον λακωνικό για το τι υποστηρίζει η άλλη πλευρά και αρκείται να επισημάνει ότι  «ο διάλογος για επιμέρους θέματα πρόκειται να συνεχιστεί». 

Αναφέρει συγκεκριμένα το ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωσή του:      

«Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών. Κατά τις συζητήσεις υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για τα θέματα που σχετίζονται με τη σύνταξη της τρίτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα δημοσιευθεί αρχές Ιουνίου. Παρουσιάστηκαν οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Ο διάλογος για επιμέρους θέματα πρόκειται να συνεχιστεί, όπως επισημάνθηκε και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top