Απολύσεις: Δυσκολότερη η διαδικασία - Τι θα ισχύει για τις αποζημιώσεις

Οι εργαζόμενοι θα προστατεύονται περισσότερο

εργαζόμενος σε γραφείο

Η αρχή του βάσιμου λόγου απόλυσης είναι η σημαντική αλλαγή που έρχεται στη διαδικασία απολύσεων στο ελληνικό δίκαιο. Μία από τις διατάξεις αφορά στο θέμα της αποζημίωσης, η οποία πρέπει να καταβάλλεται σε τράπεζα, ώστε να ελέγχεται ότι ο εργοδότης τηρεί την υποχρέωσή του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η «Καθημερινή» η διάταξη αυτή του υπουργείου Εργασίας θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «σκούπα» με τις 120 δόσεις. Εκεί προβλέπεται ότι η καταγγελία της εργασιακής σχέσης θα θεωρείται έγκυρη, εφόσον οφείλεται σε βάσιμο λόγο, κατά την έννοια του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, η κύρωση του οποίου έγινε το 2016. 

Συνεπώς, η ύπαρξη ή μη του βάσιμου λόγου της απόλυσης θα πρέπει να ερευνάται από τα δικαστήρια. Παράλληλα, τα δικαστήρια, για να θεωρήσουν έγκυρη μια απόλυση, θα πρέπει αυτή να είναι σύμφωνη με τους όρους του άρθρου 24 του Χάρτη.

Τι αναφέρεται στο άρθρο 24 του Χάρτη

α. Το δικαίωμα όλων των εργαζομένων να μη λύεται η εργασιακή τους σχέση χωρίς βάσιμο λόγο που να συνδέεται με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά τους ή να βασίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης.

β. Το δικαίωμα των εργαζομένων, των οποίων η εργασιακή σχέση λύεται χωρίς βάσιμο λόγο, σε επαρκή αποζημίωση ή άλλη κατάλληλη επανόρθωση.

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, που είτε δικαίωσαν εργαζομένους στηριζόμενες στο συγκεκριμένο άρθρο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, είτε στηρίχθηκαν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει μεν αποζημιώσεις, χωρίς όμως να ζητάει την αιτιολόγηση της απόλυσης. 

Η αποζημίωση

Με άλλη διάταξη εισάγεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει μέσω τράπεζας την οφειλόμενη αποζημίωση απόλυσης, ώστε να ελέγχεται πληρέστερα η τήρηση της εν λόγω υποχρέωσης των εργοδοτών. Το ίδιο θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου και για τις αποζημιώσεις και τις εισφορές των μαθητευομένων, σπουδαστών και φοιτητών, που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία.

Άκυρη η μετατροπή σύμβασης από πλήρη σε μερική απασχόληση

Ορίζεται ρητά ότι η μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής είναι άκυρες χωρίς την τήρηση της απαραίτητης διαδικασίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει την έγγραφη συμφωνία του εργαζομένου και τη γνωστοποίηση εντός 8ημέρου, στο ΣΕΠΕ, της αλλαγής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top