Καταρρέει το σύστημα: Δε θα φτάνουν οι εισφορές για να βγουν οι συντάξεις!

Η γήρανση του πληθυσμού θα «διαλύσει» τα ασφαλιστικά ταμεία

Κέρματα σε μπαούλο

Ειδική αναφορά στις επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα κάνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος

Αξιοποιώντας στοιχεία από την Κομισιόν, η κεντρική τράπεζα εκτιμά πως υπάρχει κίνδυνος η χώρα να μετατραπεί, από κοινωνία ενθάρρυνσης της εργασίας, σε κοινωνία προστασίας των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, ενώ το 2017 σε κάθε άτομο ηλικίας 65 ετών και άνω αναλογούσαν τρία άτομα παραγωγικής ηλικίας (15-64 ετών), ο δείκτης εξάρτησης των ατόμων μεγάλης ηλικίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2040 και η αναλογία να διαμορφωθεί αρκετά κάτω του 1 προς 2. Έτσι, μέχρι το 2070 σε κάθε 10 άτομα παραγωγικής ηλικίας θα αντιστοιχούν περισσότερα από έξι άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Κατεβάζει τον πήχη ο Στουρνάρας: Κάτω από 2% η ανάπτυξη το 2019

Η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει δραστική περικοπή της δημόσιας δαπάνης, που σχετίζεται με τη γήρανση του πληθυσμού, και ως εκ τούτου προβλέπεται ότι μεταξύ 2016 και 2070 θα καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση (6,4 ποσ. μον. του ΑΕΠ) από όλες τις χώρες της ΕΕ-28.

Η ΤτΕ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να καταστεί αμφίβολη η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και εξηγεί πως η γήρανση του πληθυσμού πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγή της σύνθεσης των φόρων, ώστε αντί να επιβαρύνουν τα εισοδήματα από την εργασία, να επιβαρύνουν την κατανάλωση και τον πλούτο από συσσώρευση αποταμιεύσεων και περιουσιακών στοιχείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση της ΤτΕ δεν προτείνει νέα μέτρα για το ασφαλιστικό, αλλά μεταρρυθμίσεις όπως αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, κίνητρα για τις οικογένειες, ενσωμάτωση των μεταναστών, πιο ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και κίνητρα οικειοθελούς παραμονής στην εργασία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top