Είσαι γυναίκα; Θα παίρνεις χαμηλότερο μισθό από τους άντρες

Τι καταγγέλλουν εργαζόμενες που θέλουν να γίνουν μητέρες

Γυναίκες εργαζόμενες

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, ημέρα τιμής των αγώνων των γυναικών για ίσια δικαιώματα με τους άνδρες, όμως ακόμα και τώρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για την ισότητα των δύο φύλων. Τρανή απόδειξη το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat οι γυναίκες στην Ελλάδα λαμβάνουν λιγότερες απολαβές κατά 12,5% κατά μέσο όρο έναντι των αντρών. Η διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών στην ΕΕ αντιπροσωπεύει το 41,4%. Την ίδια στιγμή, η μέση διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 39,6%, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, οι γυναίκες στην Ευρώπη κερδίζουν 16,2 % λιγότερο από τους άνδρες.

Το υψηλότερο μισθολογικό χάσμα καταγράφεται στην Εσθονία με 25,3% και το χαμηλότερο ποσοστό στη Ρουμανία με 5,2%, ενώ μονοψήφιο ποσοστό μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων συναντάται σε επτά χώρες (από 5,2% έως 8,7%): Στην Ρουμανία, στην Ιταλία, στο Λουξεμβούργο, στο Βέλγιο, στην Πολωνία, στη Σλοβακία και στην Ουγγαρία.

Εχθρικό το εργασιακό περιβάλλον για τις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες

Εξαιρετικά δύσκολες είναι οι συνθήκες για τις εργαζόμενες γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες. 

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ και τη ΓΣΕΕ η Ελλάδα δε διαθέτει οργανωμένο μηχανισμό καταγραφής των διακρίσεων φύλου στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση. Ελάχιστες μάλιστα είναι οι περιπτώσεις που καταλήγουν στα δικαστήρια. 

Οι περισσότερες καταγγελίες σχετίζονται με την εχθρική συμπεριφορά των επιχειρήσεων προς την εγκυμονούσα εργαζόμενη. 

Στο παρελθόν μεγάλες επιχειρήσεις ζητούσαν από την εργαζόμενη στη σύμβαση να υπογράψει ότι δε θα μείνει έγκυος για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια. 

Σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες μετακινούν τις εγκύους σε μακρινά πόστα, ώστε να τις αναγκάσουν να παραιτηθούν, ενώ αρνούνται να δώσουν άδειες για τις εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου.

Επίσης σύμφωνα με τις καταγγελίες οι εργοδότες: 

  • Αρνούνται την άδεια μητρότητας ή το μειωμένο ωράριο που δικαιούνται οι μητέρες 17 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.
  • Αρνούνται άδειες όταν παραστεί ανάγκη κατά τη διάρκεια της προσχολικής αγωγής
  • Αρνούνται άδειες σε μητέρες που πρέπει να συνοδεύσουν τα παιδιά τους με αναπηρία στα ΚΕΠΑ.
  • Σημειώνονται διακρίσεις ιδίως στο εμπόριο. Στο «ξεχύλωμα» του ωραρίου, όταν απαιτούνται υπερωρίες, οι εργοδότες προτιμούν τους άντρες καθώς είναι περισσότερο διαθέσιμοι με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο μισθός τους έναντι των γυναικών συναδέλφων τους.
  • Οι εργοδότες ξεκινούν από τις γυναίκες τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top