Νέα ρύθμιση 48 δόσεων για χρέη σε Εφορία-Ασφαλιστικά ταμεία

Tο σενάριο με τα χαρακτηριστικά της «ρύθμισης των 120 δόσεων»

Χρήματα

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add star.gr on Google

Νέα ρύθμιση οφειλών προς Εφορία και Ταμεία, εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού, φέρεται να μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και "θεσμών", τον Ιανουάριο του 2019.

Το επικρατέστερο σενάριο λέει ότι η ρύθμιση θα προβλέπει 48 δόσεις και θα αφορά ακόμα και τις οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στο τέλος του 2018. Παράλληλα,  δε θα έχει τα αυστηρά κριτήρια της ρύθμισης των 120 δόσεων. 

Αυτό αναφέρουν αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας με καλή γνώση των επαφών των δύο πλευρών, σύμφωνα με το capital.gr, συμπληρώνοντας πως η αναβολή των αποφάσεων οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους, εκτός από τις σταθερές ενστάσεις των "θεσμών". 

Οι λόγοι αυτοί αφορούν αφενός τα άλλα μεγάλα "αγκάθια", όπως τις επικείμενες ανατροπές στην προστασία της πρώτης κατοικίας, και αφετέρου τις άλλες προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή –μεταξύ άλλων– τις εφαρμοστικές εγκυκλίους του νομοσχεδίου για τη μείωση των εισφορών, το οποίο ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, τη θέσπιση της κατάργησης του μέτρου της μείωσης των συντάξεων έως 18% το 2019. 

Την ίδια ώρα, αναζητείται μια κοινά αποδεκτή λύση για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι είναι φορτωμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ασφαλιστικές φορείς και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. 

Η  κυβέρνηση "καίγεται" να επαληθεύσει στην πράξη τούς αναθεωρημένους προς τα πάνω στόχους για έσοδα από φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, όπως φάνηκε και στο τελικό σχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2019. 

Tο σενάριο με τα χαρακτηριστικά της «ρύθμισης των 120 δόσεων»

Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει μια ρύθμιση στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όλοι σχεδόν οι οφειλέτες, χωρίς εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα "στενά" κριτήρια (όπως, π.χ., έχει η ρύθμιση των 120 δόσεων). Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το capital.gr, είναι ένα άμεσο θετικό "σοκ" στα έσοδα του Δημοσίου αρχές του χρόνου, ανεξάρτητα αν στη συνέχεια σημειωθεί μια ορισμένη κάμψη, όπως συμβαίνει συνήθως με τις ρυθμίσεις. 

Ωστόσο, η εξεταζόμενη νέα ρύθμιση θα έχει λιγότερες δόσεις, με την πιθανότερη εκδοχή  να προβλέπει 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή κατά την οποία "γεννήθηκαν". Έτσι, δεδομένου ότι η νέα ρύθμιση αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές του 2019, θα μπορούσαν να ενταχθούν ακόμα και οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 31/12/2018.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top