Αχτσιόγλου: Τι θα γίνει με κατώτατο μισθό και συλλογικές συμβάσεις

Επιδότηση επιχειρήσεων και για μισθούς 1.600 ευρώ σε νέους επιστήμονες!

Έφη Αχτσιόγλου

Στην επέκταση επτά κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, «οι οποίες έχουν καταστεί γενικώς υποχρεωτικές» αναφέρθηκε η  υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm 97,8». 

Η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε για το ίδιο ζήτημα:   

«Αφορούν σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και εργασίας, τον τουρισμό, τις τράπεζες, τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, η επέκταση είναι υπό τη συναινετική συμβολή και των εργοδοτριών επιχειρήσεων. Και είναι εύλογο αυτό, διότι είναι λογικό να θέλουν και οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υπογράψει μία κλαδική συλλογική σύμβαση αυτή να καθίσταται γενικώς υποχρεωτική στον κλάδο, ώστε ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται μεταξύ τους να μην γίνεται στη βάση της συμπίεσης των μισθών και των υπόλοιπων όρων εργασίας, αλλά να γίνεται σε άλλους παράγοντες της δραστηριότητάς τους, δηλαδή στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, στην παραγωγικότητά τους, κτλ. Και αυτό είναι το ευκταίο, να δημιουργηθεί, δηλαδή, μέσω των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ένα πεδίο, ώστε οι επιχειρήσεις μεταξύ τους να μην ανταγωνίζονται στο ποια θα δώσει χαμηλότερο μισθό, αλλά, αντιθέτως, στο ποια θα είναι περισσότερο παραγωγική»..

Πρόσθεσε πάντως ότι όπως  το κράτος από την πλευρά του έκανε αυτό που έπρεπε, «δηλαδή επανέφερε το θεσμικό πλαίσιο», τώρα «εναπόκειται στα μέρη, στους εργαζόμενους και τους εργοδότες, να συνάπτουν μεταξύ τους συλλογικές συμβάσεις, να επανέλθει, δηλαδή, αυτός ο παράγοντας που είναι και ένας παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, όπως λέμε, στις εργασιακές σχέσεις»

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «είναι, επίσης, πυρηνικό στοιχείο του δικού μας προγράμματος, είναι κάτι που θα έπρεπε να λάβει χώρα στην Ελλάδα, διότι από το 2012 είναι καθηλωμένος σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αύξηση θα λάβει υπόψη όλα τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει στους διάφορους δείκτες, προκειμένου να γίνει με έναν σοβαρό και τεκμηριωμένο τρόπο». 

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ 1.600 ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ    

Για την  αποκλιμάκωση της ανεργίας, δήλωσε ότι η μείωσή της κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, τα τελευταία 3,5 χρόνια, είναι πραγματική και ότι δημιουργηθεί περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε, επίσης, στα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας και, ιδιαίτερα, σε αυτά που είναι επικεντρωμένα στους νέους επιστήμονες. Όπως υπογράμμισε, «σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα για επιδότηση επιχειρήσεων σε κλάδους υψηλής παραγωγικότητας για τη χώρα, όπου επιδοτούμε τις επιχειρήσεις με ποσό μέχρι 800 ευρώ, προκειμένου να καλύψουμε το 50% του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων. Άρα, να μπορούν να δίνουν μισθούς 1.600 ευρώ. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που αφορά 10.000 εργαζόμενους και στόχο έχει ακριβώς αυτό: να αρχίσει να βάζει στην αγορά μισθούς με τους οποίους μπορεί κανείς να ζήσει σήμερα και να μπορέσει να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάσχεσης και γιατί όχι αντιστροφής του brain drain».

ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ 

Για τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι, αυτήν τη στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις είναι κάτω από 39.000 και τα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ κάτω από 26.000. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top