Οδηγία για τις δηλώσεις αγροτών- Τι να κάνουν όσοι φορολογήθηκαν με συντελεστή 22%

Οι δυσλειτουργίες φέτος επικεντρώνονται στον κωδικό 037- 038 του Ε1

Οδηγία για τις φορολογικές δηλώσεις αγροτών

Προβλήματα δημιουργήθηκαν με τις φετινές δηλώσεις των αγροτών, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι που πληρούν τα κριτήρια του κατ’ επάγγελμα αγρότη, δεν περιλαμβάνονταν στα αρχεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, κατά την υποβολή των δηλώσεων στο Taxisnet, να μην αναγνωρίζονταν ως κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά ως επαγγελματίες και έτσι να φορολογούνται, με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

Οι δυσλειτουργίες με τις φετινές δηλώσεις των αγροτών επικεντρώνονται στον κωδικό 037- 038 του Ε1. Ο κωδικός αυτός αφορά τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι δικαιούνται φέτος την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Ο συγκεκριμένος κωδικός είχε προσυμπληρωθεί, με βάση τα στοιχεία που είχε αποστείλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όμως τα αρχεία είχαν πολλά λάθη.

Τι να κάνουν οι αγρότες για να διορθώσουν τη φορολογική τους δήλωση

Οι αγρότες για να διορθώσουν τη φορολογική τους εικόνα προκειμένου να τους αναγνωρίσει το Taxisnet ως κατ’ επάγγελμα αγρότες και να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος που δικαιούνται, θα πρέπει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Οι δηλώσεις θα υποβληθούν χωρίς πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016 χωρίς την επιβολή κυρώσεων εκπρόθεσμης υποβολής λόγω μη έγκαιρης ταυτοποίησης των σχετικών με τους κατ’ επάγγελμα αγρότες κωδικών (037 και 038 του εντύπου Ε1).

Αυτό γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει χωρίς υπαιτιότητα των φορολογούμενων με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016, λόγω του γεγονότος ότι για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η διαδικασία συμπλήρωσης και διασταύρωσης των ηλεκτρονικών αρχείων των κατ’ επάγγελμα αγροτών, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αγροτών που έκαναν έναρξη αγροτικής δραστηριότητας εντός του 2016. Εν συνεχεία τα στοιχεία αυτά, προωθήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες ΑΑΔΕ προκειμένου να προσυμπληρωθούν οι κωδικοί 037 και 038 της δήλωσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top