ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ: Νέα χαλάρωση στα capital controls!

Στουρνάρας: Mόνο με ρύθμιση του χρέους και ποσοτική χαλάρωση θα βγούμε στις αγορές

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ: Νέα χαλάρωση στα capital controls!
«Η Ελλάδα σύντομα θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, ωστόσο η πλήρης άρση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί και προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
«Θα άρουμε σταδιακά τα capital controls και το επόμενο βήμα θα γίνει σύντομα. Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τέλος του δρόμου» είπε ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε. «Για να φτάσουμε εκεί χρειαζόμαστε να τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρξει συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος και να περιληφθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. Πάνω από όλα, εξαρτάται από τα πόσο γρήγορα θα επιστρέψει πλήρως η εμπιστοσύνη».
Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση, ανοίγοντας τον δρόμο για διαπραγματεύσεις για το χρέος ενδεχομένως τον Δεκέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε η ΕΚΤ να περιλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της.
Ο ίδιος, ξεκαθάρισε πως αν δεν ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος, η Ελλάδα δεν θα περιληφθεί στην ποσοτική χαλάρωση, ενώ η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα θα έδινε σημαντική ώθηση στην ανάκαμψη.
«Η ποσοτική χαλάρωση εξαρτάται από το αν το χρέος είναι βιώσιμο. Η ΕΚΤ χρειάζεται κάτι απτό σε ότι αφορά τα μέτρα για το χρέος, προτού προχωρήσει στη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους» υ��ογράμμισε ο επικεφαλής της ΤτΕ.
Όσον αφορά το ΔΝΤ, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως είναι απίθανο το Ταμείο να χωρίσει τους δρόμους του με την Ελλάδα.
«Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, και το ΔΝΤ επίσης το αντιλαμβάνεται. Το ΔΝΤ είναι κοντά στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα μέτρα για το χρέος και για την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος» είπε.
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως ο φιλόδοξος στόχος της ΤτΕ για μείωση του τεράστιου αποθέματος των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών κατά 40% μέχρι το 2019 είναι «ρεαλιστικός» και θα βοηθηθεί από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας του χρόνου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top