Προβόπουλος: Θα έρθει 4ο Μνημόνιο και θα συνδεθεί με το χρέος

«Θεωρώ ότι είναι πολιτικά πολύ δύσκολο να δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα, ύστερα από τρία μνημόνια»

Προβόπουλος: Θα έρθει 4ο Μνημόνιο και θα συνδεθεί με το χρέος
Προειδοποιητικό μήνυμα προς το πολιτικό και οικονομικό σύστημα στέλνει ο Γιώργος Προβόπουλος.
Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει 4ο Μνημόνιο, το οποίο θα συνδεθεί με το χρέος.
«Προβλέπω όμως ότι η διευθέτηση του δημόσιου χρέους μετά το 2017 θα συνδυαστεί με την υποχρέωση υλοποίησης εκ μέρους μας συγκεκριμένων στόχων και μάλιστα με ορίζοντα πολυετή. Αυτό το μεσομακροχρόνιο πρόγραμμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα τέταρτο μνημόνιο. Θα περιλαμβάνει δηλαδή τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι των παραχωρήσεων που θα κάνουν οι πιστωτές μας στο θέμα του χρέους (Conditionality). Εκτιμώ μάλιστα ότι οι δεσμεύσεις αυτές κάθε άλλο παρά ανώδυνες θα είναι» επισημαίνει ο κ. Προβόπουλος.
Στην ερώτηση «πώς βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική οικονομία;», απαντά: «Η χώρα έχει τηρήσει σχεδόν όλες τις δεσμεύσεις των μνημονίων, ωστόσο η οικονομία βρίσκεται σε κρίση διαρκείας. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου κι όμως η αβεβαιότητα για το μέλλον εξακολουθεί και σήμερα να είναι μεγάλη. Για να επιτευχθεί διατηρήσιμη και ισχυρή ανάπτυξη, που είναι το κύριο ζητούμενο, η απλή νομοθέτηση των μνημονιακών μέτρων δεν αρκεί. Χρειάζονται πιο τολμηρά μεταρρυθμιστικά βήματα, ισχυρή πολιτική δέσμευση, σωστή υλοποίηση, στέρεοι θεσμοί και μια διάχυτη στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία κουλτούρα, που να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Όσο αυτά δεν υπάρχουν, βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη δεν θα έρθει».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top