Μία πολύ σημαντική διάκριση έλαβε χώρα για τη χώρα μας, αφού πρόσφατα το Μουσείο Άλατος, το οποίο λειτουργεί στο Μεσολόγγι απέσπασε το διεθνές βραβείο «European Museum of the Year Award» (EMYA 2024)!
Συγκεκριμένα, το Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου βραβεύτηκε ως το «Μουσείο της χρονιάς» στην Ευρώπη, ενώ πήρε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 50 μουσεία από 29 χώρες!
Κάιρο: Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο ανοίγει μερικές από τις εκθέσεις του
Το Μουσείο Αλατος θα το βρείτε στο Μεσολόγγι, γνωστό για την ιστορική του σημασία, τη φυσική του ομορφιά, καθώς και για τις αλυκές του, οι οποίες αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές περιοχές παραγωγής αλατιού στην Ελλάδα.
Η διευθύντρια του μουσείου, Δέσποινα Κανελλή, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι «το βραβείο αυτό αποτελεί μια τεράστια διάκριση με διεθνή απήχηση, καθώς είναι ένα από τα σπουδαιότερα που απονέμονται παγκοσμίως σε μουσεία» και πρόσθεσε: «Η αξία του βραβείου είναι ακόμη μεγαλύτερη, όταν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι για τη διεκδίκησή του συμμετείχαν, έπειτα από επιλογή ειδικών αξιολογητών, 50 μουσεία από 29 ευρωπαϊκές χώρες με πολύ υψηλές προδιαγραφές από πλευράς τεχνολογίας, έκτασης, προσωπικού και οικονομικών δεδομένων».
Όσον αφορά στο σκεπτικό της κριτικής επιτροπής, η οποία αποφάσισε να απονείμει το βραβείο στο Μουσείο Άλατος, η Δέσποινα Κανελλή λέει: «Η επιτροπή έκρινε ότι το Μουσείο Άλατος είναι ένα μουσείο γεμάτο καρδιά και ταπεινότητα, που κάνει τη διαφορά. Ένα μουσείο που προωθεί την κοινή αίσθηση της ιστορίας, της βιομηχανικής κληρονομιάς και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Ένα μουσείο ιδιαίτερα φιλόξενο, δυναμικό και ελκυστικό που κάνει τους επισκέπτες να νιώθουν σαν στο σπίτι τους».
Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα από το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ
Μία επίσκεψη στο Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι
Το Μουσείο Άλατος είναι το πρώτο και μοναδικό θεματικό μουσείο άλατος στην Ελλάδα και λειτουργεί στην Τουρλίδα του Μεσολογγίου, μέσα στις αλυκές και δίπλα από τη λιμνοθάλασσα. Το μουσείο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του κέντρου λόγου και τέχνης «Διέξοδος», που αποτελεί έναν κοινωφελή ιδιωτικό πολιτιστικό οργανισμό, ιδρυτής του οποίου, όπως προαναφέρθηκε, είναι ο Νίκος Κορδόσης.
Ο Νίκος Κορδόσης είχε μιλήσει σε αφιέρωμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Μουσείο Άλατος και είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Ο επισκέπτης του μουσείου θα μάθει οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη, μέχρι τις μέρες μας, δηλαδή τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία. Θα πληροφορηθεί για τις 14.000 χρήσεις του αλατιού, θα γνωρίσει τα είδη των αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων τους και της κοκκομετρίας τους. Θα πληροφορηθεί για τις ενεργείς και εγκαταλελειμμένες αλυκές όλης της χώρας».
Στην Ελλάδα βρίσκονται οι 9 απο τις 15 αρχαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις
«Θα δει έργα τέχνης καλλιτεχνών, εμπνευσμένων από το αλάτι, αλλά και τη μοναδική, γνωστή στην Ελλάδα, συλλογή 1.500 αλατιέρων που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας. Ανεβαίνοντας στο παρατηρητήριο θα παρακολουθήσει τη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής του αλατιού, θα δει τα παλιά μηχανήματα συγκομιδής του και θα απολαύσει τη μαγεία της λιμνοθάλασσας και τη ζωή των εκατοντάδων σπάνιων πτηνών που ενδημούν στον εξαιρετικό υδροβιότοπο της περιοχής. Επίσης, θα πληροφορηθεί για τις αλυκές όλης της Ελλάδος, αλλά και για την ιστορία των αλυκών Μεσολογγίου που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.