Τουλάχιστον 345 άνθρωποι, ανάμεσά τους 15 γυναίκες, έχουν εκτελεστεί στο Ιράν από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η κατάσταση στη χώρα συνεχίζει να προκαλεί διεθνή ανησυχία, με τις μαζικές εκτελέσεις να αποτελούν μια σκοτεινή πραγματικότητα.
Μόλις πριν από δύο ημέρες, η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα τη Νορβηγία, ανέφερε ότι στις 7 Αυγούστου το Ιράν προχώρησε στην εκτέλεση 29 ατόμων, με τους 26 από αυτούς να εκτελούνται μαζικά στη φυλακή Γεζέλ Χεζάρ στο Καράτζ, κοντά στην Τεχεράνη. Οι υπόλοιποι τρεις εκτελέστηκαν σε άλλη φυλακή της ίδιας πόλης. Οι καταδικασθέντες είχαν κατηγορηθεί για φόνο, διακίνηση ναρκωτικών και βιασμό.
«Σήμα πολέμου»: ΝΟΤΑΜ να αποφεύγεται ο εναέριος χώρος του Ιράν!
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Φόλκερ Τουρκ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το γεγονός, τονίζοντας τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό εκτελέσεων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας επιβεβαίωσε ότι τον Ιούλιο εκτελέστηκαν 38 άτομα στο Ιράν, ενώ το σύνολο των εκτελέσεων για το 2024 φτάνει τους 345, ανάμεσά τους και 15 γυναίκες.
Διεθνής κατακραυγή για τις εκτελέσεις στο Ιράν
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν οι μισές από τις εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2024 σχετίζονται με αδικήματα που αφορούν τα ναρκωτικά. Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας τόνισε ότι η επιβολή της θανατικής ποινής για εγκλήματα που δεν περιλαμβάνουν ανθρωποκτονία εκ προθέσεως είναι ασύμβατη με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μπάιντεν – Χάρις: Προειδοποιούν για διπλή επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν
Επιπλέον, η Υπατη Αρμοστεία εκφράζει ανησυχίες για την απουσία δίκαιων δικών και για το γεγονός ότι πολλές εκτελέσεις πραγματοποιούνται χωρίς να ενημερωθούν οι οικογένειες και οι δικηγόροι των καταδικασθέντων. Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα καλέσει το Ιράν να επιβάλει μορατόριουμ στις εκτελέσεις, ως ένα πρώτο βήμα προς την κατάργηση της θανατικής ποινής.
Το Ιράν κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τη θανατική ποινή ως εργαλείο καταστολής, ιδιαίτερα μετά την έξαρση του κινήματος διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι κατά τη διάρκεια της κράτησής της για παραβίαση των αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων που επιβάλλονται στις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία. Οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν χαρακτηρίστηκαν από την Τεχεράνη ως «ταραχές» ενορχηστρωμένες από τη Δύση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και χιλιάδες να τραυματιστούν.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.