«Κόλαση» - Ήταν όμηρος της Χαμάς και περιγράφει όσα έζησε

«Μας οδήγησαν μέσα σε ένα τούνελ σαν ιστό αράχνης»

Μια κόλαση πέρασε η Γιότσεβεντ Λίφσιτς, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, όπου νοσηλεύεται μετά την απελευθέρωσή της από τη Χαμάς χθες το βράδυ. Πρόκειται για μία από τις δύο ηλικιωμένες γυναίκες που κρατούνταν όμηροι της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης από τις 7 Οκτωβρίου.

Η στιγμή της απελευθέρωσης των δύο γυναικών από τους ενόπλους της Χαμάς

Η 85χρονη περιέγραψε πώς την απήγαγαν οι ένοπλοι της Χαμάς με μοτοσικλέτες από το κιμπούτς όπου έμενε. Υποστήριξε ότι την έφεραν στη Γάζα μέσω μιας πύλης, ενώ στη μεταφορά της απέκτησε μώλωπες και δυσκολευόταν να αναπνεύσει.

«Με έβαλαν σε μια μοτοσικλέτα, ανατίναξαν τον ηλεκτρονικό φράχτη που κόστισε 2 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί, αλλά δεν βοήθησε σε τίποτα. Με πήραν όμηρο, δεν υπήρχε διάκριση μεταξύ ηλικιωμένων και νέων. Ήταν πολύ οδυνηρό. Μου χτυπούσαν τα πλευρά και δυσκολευόμουν να αναπνεύσω», είπε η γυναίκα που βίωσε μια πραγματική κόλαση.

Βοηθώντας στην αφήγηση της μητέρας της, η κόρη της Σάρον, που έφτασε στο Τελ Αβίβ από το Λονδίνο, είπε ότι η μητέρα της και οι συγκρατούμενοί της χτυπήθηκαν με ξύλα. Τόνισε ότι οι απαγωγείς τής έβγαλαν το ρολόι της και τα κοσμήματά της, κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Όταν κατέβηκε από το μηχανάκι, οι άνθρωποι που τη χαιρέτησαν της είπαν ότι «πιστεύουν στο Κοράνι» και ως εκ τούτου «δε θα της έκαναν κακό».

«Φτάσαμε σε ένα τούνελ, μετά περπατήσαμε για χιλιόμετρα πάνω σε υγρό χώμα, υπάρχει ένα γιγαντιαίο σύστημα τούνελ, σαν ιστός αράχνης», περιέγραψε.

Λίβανος: Συναγερμός για τους Έλληνες – «Αποχωρήστε από τη χώρα»

Υποστήριξε ότι κοιμόντουσαν σε στρώματα στο πάτωμα στις σήραγγες κάτω από τη Γάζα, με έναν γιατρό να τους επισκέπτεται κάθε δύο έως τρεις ημέρες. Ένας αιχμάλωτος που τραυματίστηκε σοβαρά σε ατύχημα με μηχανή στον δρόμο για τη Γάζα νοσηλεύτηκε για τα τραύματά του.

Η 85χρονη πρόσθεσε ότι ένας νοσηλευτής ήρθε να τους δει για να τους φέρει τα φάρμακα που χρειάζονταν και ότι υπήρχε καθαριότητα παντού. Είπε ακόμα ότι υπήρχε ένας φρουρός για κάθε ένα από τα πέντε άτομα που κρατούνταν όμηροι στην ομάδα της. Οι απαγωγείς όμως «φρόντιζαν για κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και για τη γυναικεία υγιεινή».

Ποιες είναι οι Αμερικανίδες μητέρα και κόρη που απελευθέρωσε η Χαμάς

Η Γιότσεβεντ Λίφσιτς πρόσθεσε ότι ενώ κρατούνταν στις σήραγγες, στην ομάδα της δόθηκε λευκό τυρί και αγγούρι για φαγητό. Ήταν το ίδιο φαγητό που έτρωγαν οι απαγωγείς της από τη Χαμάς. Αναφερόμενη στους άλλους ομήρους που συνέλαβε η Χαμάς, η ίδια αισθάνεται ότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει μέχρι να επιστρέψουν όλοι».

Ισραήλ: Η Χαμάς απελευθέρωσε ακόμα δύο γυναίκες ομήρους

Αίσθηση έχει προκαλέσει πάντως η κίνηση της 85χρονης να δώσει το χέρι της σε έναν εκ των μαχητών της Χαμάς, λίγο μετά την απελευθέρωσή της. Νωρίτερα, η κόρη της είπε στο BBC ότι η χειρονομία ήταν σύμφωνη με τον χαρακτήρα της μαμάς της: «Είναι τόσο αυτή!».

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός έριξε φέιγ βολάν στην περιοχή ζητώντας πληροφορίες έναντι αμοιβής για τους ομήρους    

Ο ισραηλινός στρατός έριξε σήμερα φέιγ-βολάν στη Λωρίδα της Γάζας, στα οποία καλεί τους κατοίκους της να του γνωστοποιήσουν, έναντι οικονομικής αμοιβής, οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να διαθέτουν για τους ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρώτη απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς - Ελεύθερες δύο Αμερικανίδες

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αυτά τα φέιγ-βολάν, που έριξαν ισραηλινά αεροσκάφη και τα οποία κατέληξαν στο έδαφος στο Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Αν θέλετε ένα καλύτερο μέλλον για εσάς και για τα παιδιά σας, κάντε το καλό και στείλτε μας ασφαλείς και χρήσιμες πληροφορίες για τα πρόσωπα που απήχθησαν και βρίσκονται ενδεχομένως στη ζώνη σας», έγραφαν στα αραβικά τα φέιγ-βολάν.

«Ο ισραηλινός στρατός σας υπόσχεται να κάνει τα πάντα για να διαφυλάξει την ασφάλεια τη δική σας και των εστιών σας, καθώς και μια οικονομική ανταμοιβή», προστίθεται στο φέιγ-βολάν. «Σας εγγυόμαστε πλήρη διακριτικότητα».

Στο έγγραφο υπάρχουν ένας αριθμός τηλεφώνου και διευθύνσεις στις εφαρμογές μηνυμάτων Telegram, Whatsapp και Signal, μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να έρθει σε επικοινωνία με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις για να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με τους ομήρους. Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αμέσως σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για τα φέιγ-βολάν.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top