Βρετανία: Παραμένει το χάος στα αεροδρόμια - «Θα κρατήσει μέρες»

Επηρεάζονται πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας

Ντόμινο με τις ευρωπαϊκές πτήσεις - «Εγκλωβισμένοι» και στην Ελλάδα / Βίντεο από Αlpha

Τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος στα βρετανικά αεροδρόμια αναμένεται να διαρκέσουν ημέρες. 

Πολύωρες καθυστερήσεις στις πτήσεις σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Ειδικότερα, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάπερ, δήλωσε ότι θα χρειαστούν ημέρες για την επίλυση της σοβαρής αναστάτωσης που προκλήθηκε στις εισερχόμενες και εξερχόμενες από την χώρα πτήσεις μετά το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στα συστήματα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, το οποίο έπληξε τη δυνατότητα αυτόματης επεξεργασίας των σχεδίων πτήσεων.

Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν χθες Δευτέρα -μια από τις ημέρες με τις περισσότερες μετακινήσεις ταξιδιωτών στη χώρα-καθώς οι ελεγκτές αναγκάστηκαν να εισάγουν χειροκίνητα τα σχέδια πτήσεων.

Ο Χάρπερ διευκρίνισε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δε θεωρούν πως το τεχνικό πρόβλημα είναι αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης. 

«Θα υπάρξουν έμμεσες επιπτώσεις ως ένα βαθμό σήμερα και υποψιάζομαι και για μερικές ακόμα ημέρες, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες και οι πτήσεις επιστρέφουν στην κανονικότητα», δήλωσε σήμερα ο Χάρπερ στο BBC.

Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας, το Χίθροου, κάλεσε τους επιβάτες μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter), να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρεία προτού μεταβούν σήμερα στο αεροδρόμιο. 

Εξάλλου οι αεροπορικές προχωρούν σε αλλαγές στα προγράμματά τους σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν όσους περισσότερους επιβάτες γίνεται, αλλά ορισμένα αεροσκάφη και πληρώματα δε βρίσκονται εκεί που θα έπρεπε. «Προσπαθούμε όσο περισσότερο μπορούμε να επαναφέρουμε τους επιβάτες που επλήγησαν στην προγραμματισμένη πτήση τους"», έγραψε η  British Airways στην πλατφόρμα X.

Τραγωδία στον αέρα - Πιλότος πέθανε κατά τη διάρκεια πτήσης

Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες σε όλη την Ευρώπη

Η ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό που ταξίδευε ή ταξιδεύει αεροπορικώς σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο, συνεχίζεται και σήμερα σχεδόν 30 ώρες μετά το γιγαντιαίο μπλακ άουτ που συνέβη για ώρες στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, προκαλώντας καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων και εκνευρισμό σε δεκάδες χιλιάδες επιβάτες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι είτε σε αεροδρόμια, είτε σε καθηλωμένα αεροπλάνα, εν μέσω κορύφωσης των επιστροφών εκδρομέων του καλοκαιριού.

Τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος στα βρετανικά αεροδρόμια αναμένεται να διαρκέσουν ημέρες. 

Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες σε όλη την Ευρώπη / ΑP

Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και χώρες εκτός Ευρώπης, εκατοντάδες ταξιδιώτες, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με μικρά παιδιά, βρέθηκαν αποκλεισμένοι, μαζί και στην Ελλάδα, καθώς το μπλακ άουτ επηρέασε και πτήσεις που διέρχονταν μέσω του βρετανικού εναέριου χώρου. 

Πάνω από 1.500 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες Δευτέρα -πάνω από το ένα τέταρτο των πτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο-, και η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη διοικητικής έρευνας για τα αίτια της τεχνικής βλάβης που ακόμη δεν είναι γνωστή

Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες για να διασφαλίσει ότι οι επιβάτες που έχουν εγκλωβιστεί σε αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εξέφρασε την κατανόησή του απέναντι στην ταλαιπωρία και την αγανάκτηση χιλιάδων επιβατών.  «Ο υπουργός Μεταφορών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκομένους του κλάδου. Θα συνομιλήσει με αεροπορικές εταιρείες συγκεκριμένα αργότερα σήμερα και θα διασφαλιστεί ότι υποστηρίζουν τους επιβάτες για να φτάσουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε ο Σούνακ.

«Δεν θέλω να κάνω εικασίες για τα αιτία του προβλήματος. Θα διεξαχθεί μια αρμόζουσα έρευνα για να φτάσουμε στο βάθος ενός προβλήματος αυτού του μεγέθους», τόνισε ο Χάρπερ, διευκρινίζοντας ότι παρόμοιο συμβάν δεν έχει συμβεί «για σχεδόν μια δεκαετία».

«Κανείς δε μας προσέφερε βοήθεια»

«Αναγκαστήκαμε να παραμείνουμε στο αεροδρόμιο για περίπου επτά ή οκτώ ώρες χθες, χωρίς κανείς να μας προσφέρει βοήθεια», τόνισε η Μαρία Μπολ, μια παραθερίστρια από το Λίβερπουλ, στη βορειοδυτική Αγγλία. Η ίδια ανέφερε ότι κατέληξε στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού από ένα άλλο αεροδρόμιο της πόλης, βρίσκοντας τελικά μια πτήση για το Εδιμβούργο και στη συνέχεια έκανε ένα ταξίδι τεσσάρων ωρών με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο για να επιστρέψει στο σπίτι της.

Πολλοί επιβάτες με αναρτήσεις τους στην πλατφόρμα X εξιστορούσαν την ταλαιπωρία τους έπειτα από ακυρώσεις των πτήσεών τους ή για την πολύωρη αναμονή εντός καθηλωμένων αεροσκαφών, ή έπειτα από μιάμιση μέρα αναμονής σε χώρους αεροδρομίων.

Άλλοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν τους προσέφεραν νέες πτήσεις με αναχώρηση τις επόμενες μέρες, ενώ εταιρείες τους πρότειναν να αγοράσουν εισιτήριο για να επιστρέψουν γρηγορότερα αλλά σε υπερβολικές τιμές.

Η κατάρρευση του συστήματος διαχείρισης πτήσεων στη Βρετανία επηρέασε σημαντικά και αεροδρόμια της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας καταγράφηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στις πτήσεις charter. 

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, από τις 84 πτήσεις εξωτερικού που προσγειώθηκαν χθες Δευτέρα στο νησί των Φαιάκων οι 39 ήταν από βρετανικά αεροδρόμια με αποτέλεσμα να καθηλωθούν, ενώ 6 πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία ακυρώθηκαν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στο νησί τουλάχιστον 1.000 επισκέπτες. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top