Γαλλία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό

Πυρ ομαδών κατά Μακρόν από αντιπολίτευση και συνδικάτα

Επεισοδιακή ήταν και η χθεσινή νύχτα στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις μετά την απόφαση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να παρακάμψει τη γαλλική Εθνοσυνέλευση για να περάσει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Για έκτη νύχτα οι δρόμοι του Παρισιού θύμιζαν πεδίο μάχης.

Πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμάτων, αλλά και μηχανάκια. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πραγματοποιώντας εκατοντάδες συλλήψεις.

Γαλλία: Το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό πέρασε

Από τη μανία των αστυνομικών δεν γλίτωσαν ούτε οι δημοσιογράφοι.

«Είναι φρικτό! Έχουμε δημοκρατία ή δικτατορία; Ένας αστυνομικός σε κάθε δρόμο… Ούτε καν ένας, τρεις σε κάθε δρόμο. Αρχίζει να γίνεται τρομακτικό», είπε ένας διαδηλωτής.

Εικόνες χάους στη Γαλλία - «Μακρόν παραιτήσου!», φωνάζουν οι πολίτες

Λαμβάνοντας το λόγο για πρώτη φορά πάνω στο θέμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης ο Εμμανουέλ Μακρόν θέλησε να ξεκαθαρίσει στους Γάλλους την απόλυτη αναγκαιότητα της για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Γαλλία: Πυρ ομαδόν κατά του Μακρόν από κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικάτα

Γαλλία: Πυρ ομαδόν κατά του Μακρόν από κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικάτα

Μπριζίτ Μακρόν: «Φοβάμαι για την ασφάλεια του Εμανουέλ και των παιδιών μου»

«Πιστεύετε ότι απολαμβάνω το γεγονός ότι κάνω αυτήν τη μεταρρύθμιση; Όχι. Το κάνω από αίσθημα ευθύνης και για το γενικό συμφέρον της χώρας», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Πυρ ομαδόν κατά του Μακρόν από κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικάτα

Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν τον πρόεδρο Μακρόν για όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, που παραχώρησε νωρίτερα, και τα συνδικάτα να προετοιμάζονται για άλλη μια γενική απεργία, η Γαλλία αναμένεται να ζήσει αύριο ακόμα μία θερμή ημέρα.

Η επικεφαλής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι «ένας όλο και πιο μοναχικός άνθρωπος», που «περιφρονεί τους Γάλλους» και επιδεικνύει «αντικοινοβουλευτισμό», ενώ ο ηγέτης της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν επέκρινε την «αλαζονεία» του αρχηγού του κράτους, ο οποίος ζει «εκτός πραγματικότητας».

Από την πλευρά των συνδικάτων, ο επικεφαλής της CGT Φιλίπ Μαρτινέζ δήλωσε ότι όσα ανέφερε ο πρόεδρος Μακρόν είναι εξωφρενικά και δείχνουν ότι περιφρονεί τους ανθρώπους που διαδηλώνουν τις τελευταίες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, οι οδοκαθαριστές ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία τους έως και την ερχόμενη Δευτέρα.

Αύριο αναμένεται ότι εκατομμύρια Γάλλοι θα απεργήσουν και θα διαδηλώσουν εκ νέου, με τις αστυνομικές αρχές να μην κρύβουν την ανησυχία τους για έκτροπα στη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top