Ρωσία: 1 τρισ. κόστισε στην Ευρώπη το «όχι» για το φυσικό αέριο

«Αυτό είναι μόνο η αρχή της κρίσης», λέει το Bloomberg

Σήμερα η απόφαση των «27» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Βίντεο από ΕΡΤ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλε η Ευρώπη που πλήρωσε λογαριασμό ύψους 1 τρισεκατομμύριου δολαρίων από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό σηματοδοτεί την αρχή της κρίσης, που θα είναι η βαθύτερη των τελευταίων δεκαετιών, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Qatargate: Στην αντεπίθεση το Κατάρ – Απειλεί με όπλο το ενεργειακό

Η πρόβλεψη αναφέρει ότι οι υψηλές τιμές θα παραμείνουν έως το 2026, όταν θα γίνει διαθέσιμη η πρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα από ΗΠΑ και Κατάρ, με την Ευρώπη να καλείτε να βρει λύση και να γεμίσει τους αποθηκευτικούς της χώρους με φυσικό αέριο, την ώρα που οι παραδόσεις από τη Ρωσία είναι από ελάχιστες έως και καθόλου. 

H ακρίβεια πλήττει και τις λαϊκές αγορές 

Η κρίσιμη αυτή κατάσταση είναι μόνο η αρχή και μπορεί να διαρκέσει χρόνια, ενώ η οικονομική στήριξη που παρέχουν οι κυβερνήσεις των χωρών έως τώρα δε θα είναι μία μόνιμη συνθήκη. «Όταν προσθέτεις τα πάντα – πακέτα διάσωσης, επιδοτήσεις – τότε βγαίνει ένα απίστευτα υψηλό νούμερο. Είναι πολύ πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να διαχειριστούν την κρίση το επόμενο έτος», αναφέρει ο Μάρτιν Ντέβινς, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων S-RM. 

Μείωση στη ζήτηση

Σημειώνεται ότι τα ποσά που εκτιμώνται είναι αστρονομικά, καθώς ο ενεργειακός λογαριασμός της Ευρώπης ξεπέρασε τα 700 δισ.ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ το ποσό ύψους 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που εκτιμά το Bloomberg, είναι ο συνολικός λογαριασμός της πιο ακριβής ενέργειας για καταναλωτές και επιχειρήσεις – μέρος του οποίου έχει καλυφθεί από τα πακέτα διάσωσης. Η ζήτηση εμφανίζεται χαμηλότερη κατά 19% του μέσου όρου, με την εξοικονόμηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη να σημειώνει επιτάχυνση στο δεύτερο εξάμηνο φέτος.

Φυσικό αέριο: Αισιόδοξος για λύση στο πλαφόν ο Μητσοτάκης

Πάντως, μπορεί η Ε.Ε να πέτυχε τη μείωση της ζήτησης για ενέργεια κατά 50 δισ.κυβικά μέτρα φέτος, ωστόσο θα χρειαστεί να καλυφθεί μία τρύπα των 27 δισ. κυβικών μέτρων το 2023, όπως επισημαίνει η Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). 

Ασιατικές χώρες σπεύδουν να προμηθευτούν φυσικό αέριο

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά που γίνεται στις κινεζικές εισαγωγές φυσικού αερίου, οι οποίες ενδεχομένως να αυξηθούν 7% το 2023 συγκριτικά με τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με το Energy Economics Institute της China National Offshore Oil Corp. 

Ο πληθωρισμός πέφτει, αλλά τα τρόφιμα… ακριβαίνουν

Υπογραμμίζεται ότι πολλές είναι οι Ασιατικές χώρες, εκτός της Κίνας, που σπεύδουν να προμηθευτούν περισσότερο φυσικό αέριο. Παράδειγμα; Η Ιαπωνία.

Δύσκολη η κατάσταση στη Γερμανία – Αυξανόμενος λογαριασμός

Η κατάσταση στη Γερμανία εκτιμάτε ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένου ότι πρόκειται για μια χώρα όπου οι βιομηχανίες για την παραγωγή αγαθών στηρίζονται στην ενέργεια, από τα αυτοκίνητα έως τα χημικά. 

Επίδομα θέρμανσης: Τελευταία ευκαιρία για αιτήσεις - Πότε ξεκινούν πληρωμές

Τα γερμανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πληρώσουν διπλάσιο κόστος για την ενέργεια αυτή τη χρονιά, ενώ το υψηλό κόστος μεταφράζεται κι ως απώλεια ανταγωνιστικότητας έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, δεδομένο που ασκεί σοβαρές πιέσεις στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top