Ρίσι Σούνακ: Η πρώτη του ομιλία - «Έχουμε δύσκολες αποφάσεις μπροστά μας»

«Θα διορθώσω τα λάθη της Τρας»

Βρετανία: Ανέλαβε καθήκοντα ο Σούνακ - Βίντεο από Alpha 

Την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός της Βρετανίας εκφώνησε ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ανέλαβε και επίσημα τα νέα του καθήκοντα αφού συναντήθηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με τον βασιλιά Κάρολο. Nωρίτερα, υπέβαλε την παραίτησή της στον Κάρολο η απερχόμενη πρωθυπουργός, Λιζ Τρας.

Μ. Βρετανία: Ο πολυεκατομμυριούχος Σούνακ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός

Ο Σούνακ ανέλαβε επίσημα τα νέα του καθήκοντα μετά τη συνάντησή του στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με τον βασιλιά Κάρολο

Ο Σούνακ, ο νεότερος πρωθυπουργός εδώ και 200 χρόνια, ανέλαβε επίσημα τα νέα του καθήκοντα μετά τη συνάντηση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με τον βασιλιά Κάρολο / AP-Aaron Chown

Η στιγμή της άφιξης του νέου Βρετανού πρωθυπουργού στο παλάτι του Μπάκιγχαμ

«Αυτή τη στιγμή η χώρα μας αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση», είπε ο Σούνακ έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ στην πρώτη του ομιλία μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

«Ο απόηχος της πανδημίας παραμένει μετέωρος και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποσταθεροποίησε τις αγορές ανά την υφήλιο», επεσήμανε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η προκάτοχός του, Λιζ Τρας, είχε δίκιο που θέλησε να βελτιώσει την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας. Ήταν «ευγενικός στόχος», είπε εκδηλώνοντας τον θαυμασμό του για τις «ακάματες προσπάθειές της».

Αλλά έγιναν λάθη, είπε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος εξελέγη πρωθυπουργός «για να διορθώσει» τα λάθη αυτά.

Σούνακ: «Δε θα αφήσω την επόμενη γενιά να λύσει το θέμα του χρέους»

Ο Σούνακ είπε ότι «έρχονται δύσκολες αποφάσεις».

«Η κυβέρνηση, της οποίας ηγούμαι, δε θα αφήσει στην επόμενη γενιά, τα παιδιά και τα εγγόνια σας, να λύσουν το θέμα του χρέους, που είμαστε πολύ αδύναμοι να ξοφλήσουμε εμείς. Θα ενώσω τη χώρα μας όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Θα εργάζομαι νυχθημερόν για να αποδώσω έργο για σας. Η κυβέρνηση αυτή θα διακρίνεται από ακεραιότητα, επαγγελματισμό και λογοδοσία σε κάθε επίπεδο», είπε.

Ρίσι Σούνακ: Ποια είναι η δισεκατομμυριούχος σύζυγός του, Αξάτα Μούρτι

Βρετανία: Η άνοδος του ινδικής καταγωγής Ρίσι Σούνακ στην εξουσία -  «Μια ήρεμη επανάσταση για τη χώρα»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η άφιξη του Σούνακ στη Ντάουνινγκ Στριτ σηματοδοτεί μια ήρεμη επανάσταση: ο Ρίσι Σούνακ γίνεται ο πρώτος έγχρωμος, ινδουιστής πρωθυπουργός της Βρετανίας, που επί χρόνια κυβερνούσε την Ινδία όπως και πολλές χώρες στην Αφρική. 

Η ανάδειξή του Σούνακ στη πρωθυπουργία χθες, συνέπεσε με την έναρξη της ινδουιστικής γιορτής Ντιβάλι. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τον συνεχάρη και εξέφρασε την επιθυμία να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 

Στον μεγαλύτερο ινδουιστικό ναό του Λονδίνου, στο Νίσντεν, η νίκη του Σούνακ βρισκόταν στο μυαλό όλων όσοι είχαν συγκεντρωθεί για το Ντιβάλι. «Είναι μια μεγάλη ημέρα για την ινδική κοινότητα», σχολίασε ο οικονομικός αναλυτής Κίρταν Πατέλ. 

Μ. Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ - «Θα χρειαστούμε νέο μαρούλι»

Κοινωνική αλλαγή

Ο Ανάντ Μενόν, πολιτικός επιστήμονας στο King’s College του Λονδίνου, υπογράμμισε πόσο σημαντικό συμβολισμό έχει η άνοδος στην εξουσία του Σούνακ.

Όταν ο Σούνακ γεννήθηκε, το 1980, δεν υπήρχαν μαύροι ή ινδικής καταγωγής βουλευτές στη Βρετανία. Έκτοτε εξελέγησαν λίγοι με το Εργατικό Κόμμα, αλλά οι Συντηρητικοί δεν είχαν ακόμη κανέναν έγχρωμο βουλευτή όταν ο Σούνακ πήρε το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 2001. 

Στο τέλος της δεκαετίας του 1960 πολλοί είχαν επηρεαστεί από τον συντηρητικό Ίνοχ Πάουελ ο οποίος προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει φυλετικός εμφύλιος πόλεμος στη Βρετανία, αν συνεχιζόταν η μαζική μετανάστευση από τις χώρες της παλιάς αυτοκρατορίας. 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της εποχής, η πλειονότητα των λευκών Βρετανών συμφωνούσαν. 

Σήμερα, όπως επισημαίνει ο Σούντερ Κατουάλα διευθυντής του British Future, «οι περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία εκτιμούν δικαίως ότι η καταγωγή ή η θρησκεία του πρωθυπουργού δε θα πρέπει να έχει καμία σημασία». 

«Θα κρίνουν τον Σούνακ από την ικανότητά του να διαχειριστεί το χάος στο Ουέστμινστερ, να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά και να αποκαταστήσει την ακεραιότητα στην πολιτική», πρόσθεσε, αλλά «δεν πρέπει να υποτιμάμε αυτή τη σημαντική κοινωνική αλλαγή».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top