Το IQ συνεισφέρει κατά 20% στη μελλοντική επιτυχία - Τι ισχύει για το 80%;

Γιατί οι εργοδότες προτιμούν άτομα με ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη

Τελευταία παρατηρείται μία τάση από τις εταιρίες να αναζητούν μέσα από τις συνεντεύξεις τους επαγγελματίες με ανεπτυγμένη τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Αυτό συμβαίνει διότι οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα, να επιλύουν αποτελεσματικότερα τα εργασιακά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, καθώς και να καλλιεργούν καλές σχέσεις με συναδέλφους και πελάτες.

Έρευνα: Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με έρευνες, ο υψηλός δείκτης Συναισθηματικής Νοημοσύνης (EQ) συμβάλλει σημαντικά σε ό,τι αφορά στην επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα, σε σύγκριση με τον Δείκτη Νοημοσύνης (IQ). Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του επιφανή ψυχολόγου και καθηγητή Dr. Daniel Goleman, το IQ συνεισφέρει μόνο κατά 20% στη μελλοντική επιτυχία και ισορροπία του ατόμου, ενώ το 80% βασίζεται στην ανάπτυξη της EQ.

Με τον όρο συναισθηματική νοημοσύνη αναφερόμαστε στην ικανότητα του ανθρώπου να αναγνωρίζει τα δικά του συναισθήματα, όσο και των άλλων ανθρώπων και να τα χρησιμοποιεί ως οδηγό της σκέψης και συμπεριφοράς του

Τι είναι η Συναισθηματική Νοημοσύνη

Με τον όρο συναισθηματική νοημοσύνη αναφερόμαστε στην ικανότητα του ανθρώπου να αναγνωρίζει τα δικά του συναισθήματα, όσο και των άλλων ανθρώπων και να τα χρησιμοποιεί ως οδηγό της σκέψης και συμπεριφοράς του. Ένα άτομο με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη αντιλαμβάνεται, κατανοεί, χρησιμοποιεί και διαχειρίζεται σωστά τα συναισθήματά του και των άλλων και μπορεί να «παρακινηθεί, να προγραμματίσει και να επιτύχει».

Κυκλώνας Ίαν: Τουλάχιστον 107 οι νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές

Τα ευφυή συναισθηματικά άτομα διαθέτουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Αυτογνωσία

«Η αναγνώριση ενός συναισθήματος τη στιγμή ακριβώς που εκδηλώνεται, αποτελεί θεμέλιο της συναισθηματικής νοημοσύνης», αναφέρει ο Daniel Goleman. Όταν έχουμε την ικανότητα να εστιάζουμε στις σωματικές μας αισθήσεις -οι οποίες μπορεί να έχουν συναισθηματικά αίτια-, όπως η αίσθηση κόπωσης λόγω κατάθλιψης ή η εμφάνιση πονοκεφάλων που οφείλονται στο στρες, τότε μπορούμε να τα διαχειριστούμε και να τα αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά.

Ενσυναίσθηση

«Οι ηγέτες με ενσυναίσθηση δεν συμπάσχουν απλά με τους γύρω τους: χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να βελτιώσουν τις εταιρείες τους με διακριτικούς, αλλά σημαντικούς τρόπους», αναφέρει ο Goleman. Τα συναισθηματικά ευφυή άτομα, συνήθως δεν δρουν παρορμητικά και με αυτόν τον τρόπο έχουν την ικανότητα να ακούν τις απόψεις των άλλων, δίχως να βιάζονται να εκφέρουν τη δική τους άποψη, μια δεξιότητα απαραίτητη για τη συνεργασία μεταξύ συναδέλφων και, περαιτέρω πελατών.

Ανθεκτικότητα

Ένα από τα πιο δυνατά εφόδια που διαθέτουν τα συναισθηματικά ευφυή άτομα είναι το ισχυρό κίνητρο και η δημιουργία νέων στόχων. Έτσι δε χάνουν την αισιοδοξία τους, έχουν υπομονή, ενώ αντιμετωπίζουν και αποδέχονται ευκολότερα τις δυσάρεστες και ευχάριστες εκπλήξεις της ζωής, προσπερνώντας με επιμονή τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν στην επαγγελματική τους πορεία. 

Τελευταία παρατηρείται μία τάση από τις εταιρίες να αναζητούν μέσα από τις συνεντεύξεις τους επαγγελματίες με ανεπτυγμένη τη συναισθηματική νοημοσύνη

Τα παιδιά εμπιστεύονται περισσότερο το ρομπότ Nao από τον ψυχολόγο

Σε ποια επαγγέλματα είναι σημαντική η συναισθηματική νοημοσύνη 

Πιο συγκεκριμένα, ως συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) ορίζεται -σύμφωνα με τον δημιουργό του όρου D.Goleman-, η ικανότητα του ανθρώπου να ανταποκρίνεται σε τέσσερις τομείς δράσης: την αντίληψη, την κατανόηση, τον έλεγχο και τη χρήση του συναισθήματος, προκειμένου να δημιουργήσει θετικό αποτέλεσμα και αποτελεσματικότητα στην επίδοση για τον ίδιο και τους γύρω του.

Αυτοί οι τομείς δράσης απαιτούν αντίστοιχα τις εξής συναισθηματικές δεξιότητες:

  • Αυτοεπίγνωση (αντίληψη της προσωπικότητάς μας)
  • Κατανόηση των αναγκών μας και των αναγκών των άλλων
  • Αυτοέλεγχο (έλεγχο των συναισθημάτων μας)
  • Κοινωνικές δεξιότητες ( χρήση συναισθήματος προς όφελος του κοινού καλού και κοινωνική προσφορά).

Πιο συγκεκριμένα, σε εργασίες προσφοράς ανθρώπινων υπηρεσιών, όπως είναι ο δάσκαλος, ο πωλητής, ο ψυχολόγος, ο νοσηλευτής, ο σύμβουλος επιχειρήσεων, που οι άνθρωποι έρχονται σε άμεση επαφή με τους πελάτες τους, η συναισθηματική νοημοσύνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς οι εργαζόμενοι καλούνται να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των πελατών τους για την καλύτερη ποιότητα του έργου τους (Zapf et al., 2001).

Αντίστοιχα, στα επαγγέλματα ηγεσίας, η συναισθηματική νοημοσύνη θεωρείται δύο φορές πιο σημαντική από τις τεχνικές γνώσεις, καθώς και πιο σημαντική από την ευφυΐα, σύμφωνα με τον Goleman (1998) & D.Kannaiah & R. Shanthi (2015).

Επίσης, άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη τείνουν να βιώνουν χαμηλότερο εργασιακό στρες και χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, και επομένως να βιώνουν μια καλύτερη ποιότητα εργασιακής ζωής (Grant, 2007).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top