Συμφωνία της Μ. Βρετανίας με…  Ρουάντα να της στέλνει όσους ζητούν άσυλο!  

Αντιδράσεις από διεθνείς οργανώσεις και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ    

Υπογραφή συμφωνίας Μ. Βρετανίας Ρουάντα για τους πρόσφυγες

Όσοι μετανάστες και πρόσφυγες ζητούν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να μετεγκατασταθούν στη...  Ρουάντα, στο πλαίσιο ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, που χαρακτηρίστηκε από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως «σοκαριστικά κακοσχεδιασμένο» και αντίθετο με τις διεθνείς υποχρεώσεις.

Συμφωνία Μ. Βρετανίας Ρουάντα για όσους ζητούν άσυλο

Οι ανακοινώσεις για τη συμφωνία Μ. Βρετανίας  - Ρουάντα για όσους ζητούν άσυλο (photo: AP Images)  

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε από την πλευρά του το σχέδιο «καινοτόμο προσέγγιση, καθοδηγούμενη από την κοινή ανθρωπιστική μας ώθηση, η οποία κατέστη δυνατή από τις ελευθερίες του Brexit», την Πέμπτη. Όπως είπε, με τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ρουάντα θα έχει την ικανότητα να επανεγκαταστήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. 

Σκάνδαλο Partygate: Πλήρωσε πρόστιμο και ζήτησε συγγνώμη ο Μπόρις Τζόνσον

Σε ομιλία της σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Ρουάντα Κιγκάλι την Πέμπτη, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Πρίτι Πατέλ δήλωσε ότι οι άνθρωποι που μετεγκαταστάθηκαν στη Ρουάντα «θα λάβουν την υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων έως και πέντε ετών εκπαίδευσης, ενσωμάτωσης, στέγασης, υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να μπορέσουν να επανεγκατασταθούν και να ευδοκιμήσουν». 

 

Η Πατέλ χαρακτήρισε επίσης το σχέδιο «κοινή νέα εταιρική σχέση μετανάστευσης και οικονομικής ανάπτυξης», αναφέροντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στην οικονομική ανάπτυξη της Ρουάντα».

Ουκρανοί πρόσφυγες καταφθάνουν μαζικά στο Βερολίνο

Επέμεινε επίσης  ότι στόχος της συμφωνίας ήταν η βελτίωση του συστήματος ασύλου του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο, όπως είπε, έχει αντιμετωπίσει «έναν συνδυασμό πραγματικών ανθρωπιστικών κρίσεων και λαθροδιακινητών ανθρώπων που κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι  το μεταναστευτικό σύστημα για δικά τους κέρδη».

Σχετικά με τα κριτήρια για τη μετεγκατάσταση, ο Πατέλ είπε ότι «είμαστε πολύ σαφείς ότι όλοι όσοι εισέρχονται παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξεταστούν για την  επανεγκατάσταση και θα μεταφερθούν στη Ρουάντα» αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει συγκεκριμένα κριτήρια για διάφορους λόγους».

Πώς θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

 

Ρουάντα: Ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με το Ηνωμένο Βασίλειο  

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα Βίνσεντ Μπιρούτα δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ρουάντα είναι ευτυχής που συνεργάζεται με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει την ικανότητα να δέχεται μετανάστες και θα επενδύσει σε νέες υποδομές για να εκπαιδεύσει και να στεγάσει μετανάστες με τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε πάντως  «έντονη αντίθεση και ανησυχίες», σχετικά με το σχέδιο και προέτρεψε αμφότερες τις χώρες να επανεξετάσουν.

«Οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τις διώξεις αξίζουν συμπόνια και ενσυναίσθηση. Δεν πρέπει να διακινούνται όπως τα εμπορεύματα και να μεταφέρονται στο εξωτερικό για επεξεργασία», ανέφερε σε δήλωσή της η Βοηθός Ύπατος Αρμοστής προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Τζίλιαν Τριγκς.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top