«Μαμά, φοβάμαι» - Το τελευταίο μήνυμα Ρώσου στρατιώτη στη μητέρα του

Δημοσιογράφος περπάτησε 75χλμ με τους πρόσφυγες καταγράφοντας τον ξεριζωμό

Πώς κατέγραψε η κάμερα την άφιξη προσφύγων από την Ουκρανία, στην Πολωνία (video ΑP)

Τα σπαραχτικά τελευταία μηνύματα ενός Ρώσου στρατιώτη προς τη μητέρα του, λίγο πριν σκοτωθεί στη μάχη, διάβασε εχθές στον ΟΗΕ ο Ουκρανός πρέσβης

«Φοβάμαι ότι βομβαρδίζουμε όλες τις πόλεις, ακόμα στοχεύοντας και αμάχους», φέρεται να έγραψε.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρέσβη, όταν η μητέρα του ρώτησε αν μπορούσε να του στείλει ένα πακέτο φροντίδας, ο στρατιώτης της είπε ότι το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να «κρεμαστεί».

«Μας είχαν πει ότι ο κόσμος θα μας υποδεχόταν εδώ, αλλά πέφτουν κάτω από τα οχήματά μας, χωρίς να μας αφήνουν να περάσουμε. Μας λένε φασίστες. Μαμά, είναι τόσο δύσκολο», φέρεται να έγραψε.

Ουκρανία: Τι είναι οι θερμοβαρικές βόμβες - Το ισχυρό όπλο των Ρώσων

Ιστορίες προσφύγων: «Δεν πρόκειται να προσποιηθώ ότι ήμουν γενναίος. Ήμουν τρομοκρατημένος»

Την ίδια ώρα, καθώς αυξάνονται οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία στη γειτονική Πολωνία, έρχονται στο φως της δημοσιότητας οι συγκλονιστικές ιστορίες των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους για να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου. 

Ουκρανοί πρόσφυγες

Ουκρανοί πρόσφυγες με λιγοστά υπάρχοντα κατευθύνονται στα σύνορα με την Πολωνία, μακριά από τη φρίκη του πολέμου (φωτ.AP)

Κάποιες από αυτές κατέγραψε ο Manny Marotta, ένας 25χρονος ανεξάρτητος δημοσιογράφος από το Πίτσμπουργκ, ο οποίος ακολούθησε τον δρόμο των προσφύγων, περπατώντας μαζί τους περισσότερα από 75 χλμ από το Lviv έως την Πολωνία.

«Δεν πρόκειται να προσποιηθώ ότι ήμουν γενναίος. Ήμουν τρομοκρατημένος», είπε σε συνέντευξή του σε πολωνικό μέσο.

Όπως ανέφερε, ταξίδεψε στην Ουκρανία πριν από τρεις εβδομάδες προκειμένου να καλύψει τη σύγκρουση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, αλλά καθώς άκουγε να δυνατά να ηχούν «τα τύμπανα του πολέμο», μετακόμισε στο Lviv, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία.

Έλληνας ομογενής στο star.gr: Εγκατέλειψε το Κίεβο με την έγκυο γυναίκα του

Εγκαταλείποντας την Ουκρανία με τα πόδια

Στις 24 Φεβρουαρίου, οπότε ξεκίνησε την επίθεση η Ρωσία, ο 25χρονος ξύπνησε από τις σειρήνες και αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα. Όπως περιέγραψε, αποφάσισε να περπατήσει έως τα σύνορα καθώς τα τρένα και τα λεωφορεία δε λειτουργούσαν, ενώ δεν υπήρχαν διαθέσιμα αυτοκίνητα προς ενοικίαση. Βγαίνοντας στον δρόμο, ενώθηκε μαζί με τους εκατοντάδες άλλους, οι οποίοι ξεκινούσαν το ταξίδι με τα πόδια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσα πρατήρια καυσίμων συναντούσε κατά μήκος της διαδρομής, είχαν στερέψει από καύσιμα, με αποτέλεσμα οι επιβάτες των οχημάτων να εγκαταλείπουν τα οχήματά τους και να εντάσσονται και οι ίδιοι στο πεζοπόρο καραβάνι των προσφύγων.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στην γειτονική Πολωνία (φωτ. AP)

Συνεχίζοντας την περιγραφή του, είπε ότι πολλοί από τους Ουκρανούς δεν ήταν ντυμένοι κατάλληλα για τις χειμωνιάτικες συνθήκες, καθώς πιθανότατα είχαν φύγει βιαστικά, ενώ στη διαδρομή με τα πόδια δεν υπήρχε φαγητό, ούτε η προοπτική χρήσης τουαλέτας.

Κατά τη διάρκεια του μακρινού ταξιδιού, ο 25χρονος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλά παιδιά, τα οποία όπως ανέφερε δεν φαινόταν να καταλαβαίνουν γιατί έπρεπε να φύγουν από την Ουκρανία με τα πόδια.

«Ήταν αποκαρδιωτικό να βλέπεις αυτές τις οικογένειες να αναγκάζονται να περπατήσουν 40 μίλια με ανεπαρκή ρούχα. Δεν ήξεραν καν γιατί η χώρα τους βρισκόταν σε πόλεμο. Ήταν τόσο λυπηρό να το βλέπεις. Προσπαθούσαν να φύγουν από την Ουκρανία όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε ο Marotta.

Ελληνίδα ομογενής δασκάλα συνεχίζει τα τηλε-μαθήματα ελληνικών στο Χάρκοβο

«Οι άνδρες επέστρεφαν για να στρατολογηθούν»

Μετά από 16 με 20 ώρες περπάτημα, οι εκατοντάδες άνθρωποι έφτασαν στα σύνορα με την Πολωνία, ενώ ήδη χιλιάδες άλλοι  που ήθελαν να φύγουν από τη χώρα βρίσκονταν εκεί.

Σύμφωνα με τον Marotta, φτάνοντας στα σύνορα πολλοί ήταν οι άνδρες οι οποίοι αφού εξασφάλισαν ασφαλές πέρασμα στις οικογένειές τους στην γειτονική Πολωνία, επέστρεψαν στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να στρατολογηθούν, ακόμη και όταν οι δικοί τους τους παρακαλούσαν να μείνουν μαζί τους. 

«Στο ταξίδι ο ουκρανικός στρατός τους είπε για τη στράτευση και μετά οι άνδρες απλώς αποσύρθηκαν από τη γραμμή ή βγήκαν εκτός γραμμής στα σύνορα. Τα παιδιά δεν ήθελαν να αποχωριστούν τους μπαμπάδες τους. Ήταν τόσο λυπηρό να το βλέπεις… », είπε ο Marotta.

άνδρες πρόσφυγες οδηγούν τις οικογένειές τους στα σύνορα με την Πολωνία

Πολλοί Ουκρανοί οδήγησαν τις οικογένειές τους στα σύνορα με την Πολωνία και στη συνέχεια στρατολογήθηκαν (φωτ. AP)

«Δεν υπήρχε αίσθηση ευτυχίας, μόνο απόγνωση»

Στο συνοριακό σταθμό, οι υπάλληλοι άφηναν να περάσουν περίπου 10 άτομα κάθε 20 λεπτά, ενώ χρειάστηκαν ώρες για να περάσει ο Marotta στην Πολωνία. Στη συνέχεια, στάλθηκε σε μια εγκατάσταση προσφύγων μαζί με άλλους οκτώ Ουκρανούς.

Εκεί ο ίδιος περιέγραψε τα παιδιά ως «μπερδεμένα» και τους νεαρούς ενήλικες ως «φοβισμένους». Οι ηλικιωμένοι του είπαν ότι η κατάσταση τους θύμιζε εποχές που η Ουκρανία ήταν υπό σοβιετικό έλεγχο.

«Δεν υπήρχε αίσθηση ευτυχίας, μόνο απόγνωση», είπε ο Marotta.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία ως απάντηση στα ρωσικά στρατιωτικά πλήγματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top