Τι σκεφτόμαστε λίγο πριν πεθάνουμε; - Επιστήμονες απαντούν

Ο εγκέφαλος ανακαλεί τις σημαντικότερες στιγμές μας πριν τον θάνατο

εγκέφαλος

Άραγε, ανακαλεί ο εγκέφαλος τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μας λίγο πριν τον θάνατο; Νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί αυτή η φήμη να είναι αλήθεια. 

Οι επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ετοιμοθάνατου μόλις 15 λεπτά πριν πεθάνει και αποκάλυψαν εκπληκτικά αποτελέσματα.

Έρευνα: Περισσότεροι οι θάνατοι παρά οι γεννήσεις στη χώρα μας

Όπως αποδείχθηκε, ο άνθρωπος όταν είναι στα πρόθυρα του θανάτου έχει την ίδια εγκεφαλική δραστηριότητα όπως όταν ονειρεύεται, ή κατά την ανάκληση μνήμης και τον διαλογισμό.

Οι ερευνητές βρήκαν «ρυθμικά μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων» κοντά στη στιγμή του θανάτου με ομοιότητες κατά τη διάρκεια του ονείρου και του διαλογισμού. Οι ερευνητές κατέγραψαν ότι υπήρχε μια αύξηση στις ταλαντώσεις Γάμμα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ονείρου και της ανάκτησης μνήμης.

«Μετρήσαμε 900 δευτερόλεπτα εγκεφαλικής δραστηριότητας λίγο πριν από την ώρα του θανάτου και εστιάσαμε στη διερεύνηση του τι συνέβη τα 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά τη διακοπή της καρδιάς», δήλωσε ο Δρ Ajmal Zemmar, νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ των ΗΠΑ. 

Η έρευνα ανέφερε ότι οι ταλαντώσεις του εγκεφάλου είναι «μοτίβα ρυθμικής εγκεφαλικής δραστηριότητας που συνήθως υπάρχουν σε ζωντανούς ανθρώπινους εγκεφάλους» με διαφορετικούς τύπους ταλαντώσεων Γάμμα που εμπλέκονται σε υψηλές γνωστικές λειτουργίες.

«Ακριβώς πριν και μετά τη διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς, είδαμε αλλαγές σε μια συγκεκριμένη ζώνη νευρικών ταλαντώσεων, τις λεγόμενες ταλαντώσεις Γάμμα, αλλά και σε άλλες όπως οι ταλαντώσεις Δέλτα, Θήτα, Άλφα και Βήτα», είπε ο Δρ Zemmer.

Δημογραφικό πρόβλημα: Οι μισοί Έλληνες είναι πλέον άνω των 50 ετών

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Frontiers in Aging Neuroscience» ανέφερε ότι «ο εγκέφαλος μπορεί να παραμείνει ενεργός και συντονισμένος κατά τη διάρκεια και ακόμη και μετά τη μετάβαση στον θάνατο».

Η μελέτη διεξήχθη με έναν ασθενή 87 ετών που εμφάνισε επιληψία. Οι γιατροί έκαναν ηλεκτροεγκεφαλογραφία (ΗΕΓ) για να εντοπίσουν τις κρίσεις, ωστόσο ο ασθενής πέθανε από καρδιακή προσβολή. Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία στους επιστήμονες να καταγράψουν τη δραστηριότητα ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπινου εγκεφάλου για πρώτη φορά.

«Μέσω της δημιουργίας ταλαντώσεων που εμπλέκονται στην ανάκτηση μνήμης, ο εγκέφαλος μπορεί να αναπολεί μια τελευταία ανάκληση σημαντικών γεγονότων της ζωής λίγο πριν πεθάνουμε, παρόμοια με αυτά που αναφέρονται από εμπειρίες ανθρώπων που παραλίγο να πεθάνουν». 

Ωστόσο, η μελέτη σημείωσε ότι συλλέχθηκαν δεδομένα από ένα μόνο άτομο και στέλεχος του εγκεφάλου ενός ασθενούς που είχε υποστεί επιληπτικές κρίσεις και πρήξιμο, γεγονός που περιπλέκει την ερμηνεία των δεδομένων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα διερευνηθούν περισσότερες περιπτώσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top