Την αποκεφάλισε γιατί τον απατούσε - Τι ισχύει για τις «δολοφονίες τιμής»

Περίπου 500 γυναικοκτονίες τον χρόνο στο Ιράν

Το ρεπορτάζ της εκπομπής «Live News» για τον αποκεφαλισμό της 17χρονης στο Ιράν

Συγκλόνισε τον κόσμο η είδηση του αποκεφαλισμού μιας 17χρονης στο Ιράν από τον σύζυγό της. Βίντεο που έδειχναν τον δράστη να περιφέρεται στους δρόμους με το κεφάλι της και να βγάζει selfies προκάλεσε παγκόσμιο αποτροπιασμό.

Ιράν: Aποκεφάλισε τη 17χρονη σύζυγό του και περιφερόταν με το κεφάλι της

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η 17χρονη Mona Heidari δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της και τον κουνιάδο της στη νοτιοδυτική πόλη Αχβάζ, το περασμένο Σάββατο, ως ύποπτη για μοιχεία. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν «κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στο κρησφύγετό τους», υποστήριξε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δράστης προχώρησε σε γάμο με το θύμα όταν εκείνη ήταν μόλις 12 ετών. Είχαν αποκτήσει κι έναν γιο, ο οποίος είναι τριών ετών σήμερα. Η κοπέλα φέρεται να διέφυγε στην Τουρκία, όταν η οικογένειά της ανακάλυψε ότι είχε εξωσυζυγική σχέση. Ωστόσο, εντοπίστηκε από τον πατέρα και τον αδελφό της, οι οποίοι την εξανάγκασαν να επιστρέψει στο Ιράν, γεγονός που οδήγησε και στην ειδεχθή δολοφονία της. 

«Δολοφονίες τιμής»: Τι είναι και γιατί δεν τιμωρούνται

Οι ιρανικές εφημερίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν την οργή τους για τη «δολοφονία τιμής», με πολλούς να ζητούν επείγουσες νομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι «δολοφονίες τιμής» είναι διαδεδομένες σε ορισμένες περιοχές του Ιράν, κυρίως λόγω των κοινωνικών πεποιθήσεων και των ελαφρών ποινών της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο νόμος είναι επιεικής με τον σύζυγο εάν σκοτώσει τη γυναίκα του, λόγω μοιχείας. Ο δικηγόρος Ali Mojtahedzadeh, μιλώντας στην εφημερίδα Shargh, κατηγόρησε τα «νομικά κενά» που «άνοιξαν τον δρόμο για τις δολοφονίες τιμής».

Σύμφωνα με τον νόμο της Σαρία, μόνο οι συγγενείς (τα μέλη της άμεσης οικογένειας) επιτρέπεται να απαιτήσουν την εκτέλεση του δράστη, σε περίπτωση δολοφονίας των αγαπημένων τους προσώπων. Ωστόσο, οι περισσότερες «δολοφονίες τιμής» μένουν ατιμώρητες, καθώς οι οικογένειες δε ζητούν θανατική ποινή για ένα άλλο μέλος της οικογένειας τους.

Ιράν: 500 γυναικοκτονίες τον χρόνο για την «τιμή» των ανδρών

Κάθε χρόνο 400- 500 γυναίκες σκοτώνονται βάναυσα στο Ιράν για την «τιμή» των ανδρών. Οι δολοφόνοι είναι συνήθως στενοί συγγενείς: συχνά ο πατέρας, ο σύζυγος ή ο αδελφός του θύματος. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο The Lancet τον Οκτώβριο του 2020, τουλάχιστον 8.000 τέτοιες δολοφονίες αναφέρθηκαν στο Ιράν μεταξύ 2010 και 2014.

«Ο αριθμός των θυμάτων δολοφονίας τιμής είναι μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρθηκε, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι γυναίκες οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία ή η αιτία της ο θάνατος δεν αναφέρθηκε ως δολοφονία αλλά ως ασθένεια», σύμφωνα με τον Δρ Rezvan Moghadam, ιδρυτή της ιρανικής οργάνωσης Stop Honor Killings. Ο Δρ. Moghadam έχει καταγράψει περισσότερες από 1.200 περιπτώσεις δολοφονιών τιμής στη χώρα, οι οποίες αυξάνονται τα τελευταία 20 χρόνια σε διάφορες πόλεις και χωριά του Ιράν.

Οι δολοφονίες τιμής τιμωρούν τις γυναίκες επειδή προκαλούν ατίμωση στις οικογένειές τους, όπως με το να αρνούνται τους καταναγκαστικούς γάμους, να πέφτουν θύματα βιασμού, να χωρίζουν, να έχουν σεξουαλικές σχέσεις ή να μοιχεύουν.

Αν και οι δολοφονίες τιμής δεν είναι νέο φαινόμενο, έχουν αυξηθεί σε αριθμό τα τελευταία χρόνια, παρόλο που πλέον το Ιράν είναι μια προηγμένη χώρα από πολλές απόψεις. Σήμερα, περισσότερο από το 90% των Ιρανών είναι εγγράμματοι, οι περισσότεροι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και πάνω από το 60% των φοιτητών πανεπιστημίου είναι γυναίκες. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top