Κομισιόν: Υπεγράφη σύμβαση με την CureVac για την αγορά επιπλέον δόσεων

Συμφωνία για συνολικά 225 και 180 εκατ. δόσεις

Δείτε στο βίντεο το ρεπορτάζ για τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πέμπτη σύμβαση με την ευρωπαϊκή φαρμακευτική εταιρεία CureVac, στην οποία προβλέπεται, αφενός η αρχική αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων για τον κορωνοϊό για λογαριασμό όλων των κρατών- μελών της ΕΕ και αφετέρου η δυνατότητα να ζητηθούν έως και 180 εκατομμύρια δόσεις ακόμα.

Κομισιόν: Νέα συμφωνία με την CureVac για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Η προμήθεια των δόσεων αυτών θα γίνει όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου Covid-19.

Η σημερινή σύμβαση με την CureVac διευρύνει το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer, καθώς και οι διερευνητικές συνομιλίες με την εταιρεία Moderna.

 

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: Στα πρόθυρα σημαντικής ανακάλυψης η CureVac

Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα εξασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά, όπως επισημαίνεται. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Moderna: Αποτελεσματικό κατά 94,5% το εμβόλιο

Οι δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε: «Λίγες ημέρες μετά τη σύμβασή μας με τη BioNTech & Pfizer, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω μια νέα συμφωνία με μια πολλά υποσχόμενη ευρωπαϊκή εταιρεία.

Η Επιτροπή έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 1,2 δισ. δόσεις και εκπληρώνει τη δέσμευσή της για εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά εμβόλια όχι μόνο για τους πολίτες της ΕΕ αλλά και για τα φτωχότερα και πλέον ευάλωτα άτομα του κόσμου. Τα περισσότερα από αυτά τα υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών και ελπίζουμε ότι η διαδικασία έγκρισης θα επιβεβαιώσει αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Μόλις εγκριθούν, θα αναπτυχθούν γρήγορα και θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την πανδημία.».

Τι ανέφερε η Στέλλα Κυριακίδου

Από την πλευρά της η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου επισήμανε πως «με την αύξηση του αριθμού των ασθενών που πάσχουν από COVID σε ολόκληρη την ΕΕ, η ύπαρξη ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου είναι πιο σημαντική από ποτέ για την αντιμετώπιση της πανδημίας» και προσέθεσε: «Με αυτή την πέμπτη συμφωνία προαγοράς εμβολίου επεκτείνουμε περαιτέρω τις δυνατότητες για να μπορέσουν σύντομα οι πολίτες της ΕΕ και οι οικονομίες μας να επανέλθουν με ασφάλεια στην ομαλότητα. Αποτελεί ακόμη ένα ορόσημο στη στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά τα εμβόλια και απόδειξη του οφέλους της συνεργασίας σε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.».

Σημειώνεται ότι η CureVac, ευρωπαϊκή εταιρεία με έδρα τη Γερμανία, υπέγραψε στις 6 Ιουλίου δανειακή σύμβαση ύψους 75 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάπτυξη και την εκτεταμένη παραγωγή εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου εμβολίου κατά της COVID-19. Πρωτοστατεί στην ανάπτυξη μιας εντελώς νέας κατηγορίας εμβολίων με βάση το αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο μεταφέρεται στα κύτταρα με νανοσωματίδια λιπιδίων. Αυτή η πλατφόρμα εμβολίων έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία. Η βασική αρχή είναι ότι το εν λόγω μόριο μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας δεδομένων, με τη βοήθεια του οποίου ο οργανισμός μπορεί να παραγάγει από μόνος του δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση διάφορων νόσων.

Η Επιτροπή αποφάσισε να υποστηρίξει το εμβόλιο αυτό βασιζόμενη σε έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση, στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, στην εμπειρία της εταιρείας όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και στην παραγωγική της ικανότητα να προμηθεύσει το σύνολο της ΕΕ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top