Έρευνα: Αυξάνονται οι κρατούμενοι μετά την καραντίνα στην Ευρώπη

Σε ποιες χώρες παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση

φυλακές

Σταθερός παρέμεινε ο αριθμός των κρατουμένων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μετά την πρώτη καραντίνα, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τη δεύτερη.

Σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι κρατούμενοι αυξήθηκαν σε πολλές χώρες την ώρα που το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού πλήττει την Ευρώπη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από έναν ερευνητή και έναν καθηγητή Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, στην Ελβετία. Όπως προκύπτει, η σταδιακή μείωση του πληθυσμού στις φυλακές που παρατηρήθηκε την άνοιξη σε μια πλειοψηφία 43 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες αναλύθηκαν, δε συνεχίστηκε μετά τον Ιούνιο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης επισημαίνει μια «αλλαγή τάσης», με αύξηση του αριθμού των κρατουμένων σε 15 χώρες, όπου οι αριθμοί ήταν υψηλότεροι στις 15 Σεπτεμβρίου παρά στις 15 Ιουνίου.

Έτσι, ο πληθυσμός στις φυλακές αυξήθηκε κατά 16,8% σε διάστημα τριών μηνών (+443 κρατούμενοι) στη Νορβηγία, κατά 10,9% στη Σλοβενία (+136) και κατά 8,3% στη Φινλανδία (+188).

Με έναν αριθμό κρατουμένων που αυξήθηκε κατά 3,1% κατά την περίοδο αυτή (+1.815 κρατούμενοι), το Συμβούλιο της Ευρώπης κατατάσσει τη Γαλλία στην κατηγορία «σταθερή» (μεταξύ +4% και -4%), όπως 21 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν είναι γνωστά για τη Ρωσία ή την Τουρκία, τις χώρες με τους περισσότερους κρατούμενους τον Ιούνιο (500.000 και 184.000 αντίστοιχα).

Επιπλέον, το Συμβούλιο της Ευρώπης υπογραμμίζει ότι παρά αυτή την αλλαγή τάσης, ο πληθυσμός των φυλακών μειώθηκε συνολικά μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου, οι τοπικές αυξήσεις το καλοκαίρι δεν αντιστάθμισαν τις μειώσεις που παρατηρήθηκαν την άνοιξη με την καραντίνα.

Αυτές οι μειώσεις εξηγούνταν συγκεκριμένα από την απελευθέρωση 143.000 κρατουμένων κατά τη στιγμή των πρώτων αυστηρών περιορισμών κυρίως ως προληπτικό μέτρο κατά του κορωνοϊού σε 25 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία.

Για τον Μαρσέλο Εΐμπι, διευθυντή της μελέτης, και άλλοι λόγοι εξηγούν επίσης τη μείωση του πληθυσμού των φυλακών, κυρίως η μείωση της δραστηριότητας των συστημάτων ποινικής δικαιοσύνης και η μείωση της εγκληματικότητας που προκαλείται από την καραντίνα, η οποία «αναμφίβολα μείωσε τις δυνατότητες διάπραξης των παραδοσιακών αδικημάτων».

Τέλος, το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρει ότι τουλάχιστον 3.300 κρατούμενοι και 5.100 σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε 38 χώρες είχαν προσβληθεί από τον ιό στις 15 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top