Μακρόν και Ερντογάν τα είπαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Γάλλος με τον Τούρκο πρόεδρο

Μακρόν Και Ερντογάν

Για περισσότερο από μία ώρα την Τρίτη, ο Emmanuel Macron μίλησε με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdogan για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και τη Συρία, ανακοίνωσε η Elysée.   

Τα «έψαλε» στον Μακρόν ο Ερντογάν

«Ο Αρχηγός του κράτους επανέλαβε τη διαρκή ετοιμότητά του για διάλογο και το ενδιαφέρον που αποδίδει σε μια σταθερή σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, σε μια σαφή βάση και σεβασμό των συμφερόντων όλων», αναφέρει το δελτίο τύπου της προεδρίας. 
Δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους από τις 21 Απριλίου.

Οι τελευταίοι μήνες σημαδεύτηκαν από μια έντονη αύξηση των εντάσεων μεταξύ των δύο πρωτευουσών για τα θέματα (Ανατολική Μεσόγειος, Λιβύη και Συρία) που αποτέλεσαν το αντικείμενο των συνομιλιών την Τρίτη. Συνεπώς, ο διάλογος αποκαταστάθηκε και οι διπλωματικές ανταλλαγές θα μπορέσουν να συνεχιστούν. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Cavusoglu ενδέχεται να έρθει σύντομα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Opinion, το θέμα παίχτηκε τις τελευταίες ημέρες. Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, το Elysée έλαβε μια μακρά επιστολή από τον Τούρκο Πρόεδρο προς τον Γάλλο ομόλογό του, που εστάλη επίσης σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες. Υπενθυμίζοντας τις θέσεις της χώρας του, ο Πρόεδρος Erdogan  έγραψε συγκεκριμένα: «Είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία. Δεν κυνηγάμε τα δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας», σε μια αναφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο.
 
Αυτή η επιστολή ερμηνεύτηκε στο Elysée ως μήνυμα, εκτός από την απόσυρση ενός τουρκικού σκάφους εξερεύνησης σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες. Ο Emmanuel Macron θέλησε να πραγματοποιήσει τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του και αυτή πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες αργότερα. Στο διπλωματικό τμήμα του Elysée, το θέμα παρακολουθείται ιδίως από την Isabelle Dumont, η οποία το γνωρίζει πολύ καλά: τουρκόφωνη, ήταν πρέσβης στην Κύπρο μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες. 

Έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία ο Μακρόν - Η ανακοίνωση του Ερντογάν

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά από μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Τούρκου Προέδρου, της Καγκελάριου Angela Merkel και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel . Σε αυτό το ζήτημα, η Γερμανία εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειές της για να ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση.

Μια ιδέα που αναφέρθηκε θα ήταν η διοργάνωση μιας διάσκεψης των παράκτιων χωρών, μια αποστολή που θα μπορούσε να ανατεθεί στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Josep Borrell. Σε μήνυμα προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Recep Tayyip Erdogan επιβεβαίωσε ότι «προτεραιότητά μας είναι να επιλύσουμε τις διαφορές μέσω ειλικρινούς διαλόγου, βάσει του διεθνούς δικαίου».

Ξεκίνησαν «διερευνητικές συνομιλίες» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Βρισκόμαστε πολύ μακριά από μια συμφωνία, αλλά τώρα φαίνεται να υπάρχει ένας διπλωματικός δρόμος.
Αυτές οι ανταλλαγές πραγματοποιήθηκαν την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας έπρεπε να εξεταστεί η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η σύνοδος κορυφής αναβλήθηκε τελικά για μια εβδομάδα, καθώς ο Charles Michel περιορίστηκε λόγω του κορονοιού. Η Κύπρος απείλησε να μπλοκάρει πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας, εάν δεν εγκριθούν άλλες κατά της Τουρκίας. Επομένως, το θέμα αναβλήθηκε για αργότερα ...
 
Στο Παρίσι, ο τόνος όσον αφορά την Τουρκία παραμένει πολύ αυστηρός, όπως αποδεικνύεται από το δελτίο τύπου του Elysée , που καλεί την Άγκυρα «να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και το διεθνές δίκαιο» ή «να απέχει από οποιαδήποτε νέα μονομερή δράση που ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις ». Είναι «τα κυρίαρχα συμφέροντα της ΕΕ που διακυβεύονται στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρουν στο Elysée , όπου υπογραμμίζεται «η ανάγκη αλληλεγγύης της ΕΕ με ένα κράτος μέλος [Κύπρος] υπό πίεση».

Στο Quai d'Orsay,(Υπουργείο Εξωτερικών) επιμένουν στο γεγονός ότι «πρόκειται για την η τιμή της χώρας μας και για μια υπηρεσία που παρέχεται στην ΕΕ» στο να εμποδιστεί η «Τουρκία να κατέχει τα κλειδιά  της ασφάλειας της Ευρώπης » στη Λιβύη, τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο ή στο θέμα της μετανάστευσης. 

 Μακρόν για Τουρκία: Φαίνεται πως έλαβε το μήνυμα

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, η πολιτική της Γαλλίας απέναντι στην Τουρκία στοχεύει στη δημιουργία ενός «συσχετισμού δυνάμεων» βασισμένου στην «σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας». «Πήραμε το προβάδισμα ... η Γαλλία τη σταμάτησε και η Γερμανία, ισχυρή από αυτό, διεξήγαγε τη διαμεσολάβηση», προσθέτει πηγή που ασχολείται με το θέμα. Αυτή θα ήταν η στρατηγική του «καλού αστυνομικού, κακού αστυνομικού», σύμφωνα με έναν Γάλλο διπλωμάτη.

Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πολύπλοκη και ο συντονισμός με τη Γερμανία (« Εγώ πιέζω , εσύ διαπραγματεύεσαι») είναι κάτι περισσότερο από μια επανεγγραφή της πρόσφατης ιστορίας από τα τεκμηριωμένα γεγονότα ... Ένας διπλωμάτης αναγνωρίζει επίσης mezzo voce ότι δεν «λειτούργησαν όλα τέλεια» με το Βερολίνο.

Όπως το διαπίστωσε στο ΝΑΤΟ (του οποίου είναι μέλος η Τουρκία) ή με τη Γερμανία, η Γαλλία μπόρεσε να μετρήσει τα όρια της επιρροής της κατά τη Σύνοδο κορυφής των επτά ευρωμεσογειακών χωρών (Med7), στις 10 Σεπτεμβρίου στο Αζάκκιο.  Αντίθετα με  «την  ρητορική» του Παρισιού, σύμφωνα με την οποία οι χώρες της νότιας Ευρώπης είχαν πλησιάσει τη γαλλική θέση, αυτές αντίθετα μετρίασαν τον τόνο της τελικής δήλωσης, υπό τη δράση της Μάλτας, που υποστηρίχθηκε από την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Στη Λιβύη, το Elysee  δεν κατάφερε να οργανώσει μια νέα σύνοδο κορυφής στο Παρίσι, για να βάλει τον στρατάρχη Haftar στο παιχνίδι. Και στη Συρία, η Γαλλία δεν διαθέτει πλέον πολλές κάρτες στο παιχνίδι και ελπίζει , σύμφωνα με μια κορυφαία πηγή « να πείσει  τη Μόσχα να οικοδομήσει την ειρήνη». Παρατήρηση ενός διπλωμάτη: «Ο επιτακτικός τόνος του Macron δεν είχε την απήχηση που θα ήθελε».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top