ΠΟΥ: Μόλυνση από μινκ- Ίσως τα πρώτα κρούσματα μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο

Ολλανδοί εργαζόμενοι σε εκτροφείο βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό

μινκ

Τα «πρώτα γνωστά κρούσματα μετάδοσης» του κορωνοϊού από ζώο σε άνθρωπο μπορεί να είναι οι πιθανές περιπτώσεις μόλυνσης Ολλανδών από μινκ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Κορωνοϊός: Είναι η μοσχογαλή το ζώο από το οποίο ξεκίνησε η πανδημία;

Μετά την ανακοίνωση ενός πρώτου κρούσματος την περασμένη εβδομάδα, οι ολλανδικές αρχές εκτίμησαν χθες, Δευτέρα, «πολύ πιθανό» ένας δεύτερος εργαζόμενος σε μονάδα εκτροφής μινκ στην Ολλανδία να προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό μέσω των μικρών θηλαστικών.

Κορωνοϊός: Τελικά δε φταίει ο παγκολίνος για τη μετάδοσή του

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει με τους Ολλανδούς ερευνητές που εξετάζουν το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι σήμερα, μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις».
«Αυτές θα ήταν οι πρώτες γνωστές περιπτώσεις μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο», ανακοίνωσε ο ΠΟΥ σε email που έστειλε στο  Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ωστόσο, συνεχίζουμε να συλλέγουμε και να εξετάζουμε άλλα δεδομένα για να καταλάβουμε εάν τα ζώα και τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια», πρόσθεσε ο διεθνής οργανισμός.

Οι εργασίες των ερευνητών του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν έδειξαν ότι η αλληλουχία του γονιδιώματος του κορωνοϊού είναι 80% παρόμοια με εκείνη του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που προκάλεσε μια προηγούμενη επιδημία το 2002-2003 και κατά 96% με εκείνη του κορωνοϊού της νυχτερίδας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερευνητών συμφωνεί ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 πιθανόν γεννήθηκε στη νυχτερίδα, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πέρασε από άλλο είδος, που δεν είναι ακόμη γνωστό, πριν μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Η συζήτηση για την προέλευση του ιού έχει επίσης διπλωματικές επιπτώσεις, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορούν ένα κινεζικό εργαστήριο στην Ουχάν ότι από αυτό προήλθε ο κορονοϊός, κάτι που αρνείται το Πεκίνο.

Το μινκ ή βιζόν είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Μουστελιδών. Εχει σώμα μακρόστενο, μήκους 40-50 εκ., με ουρά που μπορει να φτάσει τα 14 εκ. Χάρη στα μεμβρανώδη πίσω πόδια, μπορεί να κινείται άνετα μέσα στο νερό. Υπάρχουν δύο είδη βιζόν: το αμερικανικό (Mustela vison), που προέρχεται από την Βόρεια Αμερική και το ευρωπαϊκό (Mustela lutreola), που είναι μικρότερο μέγεθος και έχει σκούρα γκρίζα γούνα με λευκά και τα δύο χείλη. Το βιζόν τρέφεται με μικρά ζώα, όπως βατράχους, ψάρια και τρωκτικά, αλλά και με αυγά. Κυνηγήθηκε για τη γούνα του και μάλιστα έφτασε στα όρια της εξαφάνισης. Σήμερα, αριθμεί ελάχιστα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική και εκτρέφεται σε ειδικά εκτροφεία για τη γούνα του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top