Το ένα λάθος της Ιταλίας που στοίχισε ζωές- Η σύγκριση με κινέζικη επαρχία

Ποιος ήταν ο παράγοντας- κλειδί για τη διαφορετική εξέλιξη της πανδημίας

Έτσι έχουν αποτυπώσει οι επιστήμονες την εικόνα του αόρατου εχθρού που «πολεμά» όλη η υφήλιος- Reuters

Νέα κινεζική επιστημονική μελέτη συνέκρινε την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην κινεζική επαρχία Χουνάν και την Ιταλία και κατέληξε σ’ ένα μόνο συμπέρασμα: ότι η έγκαιρη κυβερνητική παρέμβαση αποτέλεσε τον κατευθυντήριο παράγοντα για τον περιορισμό του ιού. 

Ανησυχία στην Ιταλία από την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού

Η Χουνάν και η Ιταλία έχουν περίπου ίδιο πληθυσμό, 60-70 εκατομμυρίων. Ωστόσο, η εξέλιξη της επιδημίας διέφερε δραματικά στις δύο περιοχές. Η κινέζικη επαρχία είχε 1.019 κρούσματα και μόνο 4 θανάτους, ενώ η Ιταλία έχει μέχρι σήμερα 212.000 κρούσματα και 29.079 θανάτους.

Κίνα: Eπιβραδύνεται ο ρυθμός εμφάνισης κρουσμάτων, αλλά τα μέτρα παραμένουν

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γουανγκπίνγκ Τζία του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Frontiers in Medicine», χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό επιδημιολογικό μοντέλο (eSIR) για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των σταδιακών προληπτικών μέτρων που οι δημόσιες Αρχές πήραν, αντίστοιχα, στην Κίνα και στην Ιταλία.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι η Ιταλία άργησε να πάρει τα αναγκαία μέτρα και μετά το «πλήρωσε», κάτι που απέφυγε η κινεζική επαρχία, η οποία έδρασε πιο γρήγορα.

Ενδεικτικά να θυμίσουμε ότι η Κίνα προχώρησε σε αυστηρά μέτρα νωρίτερα. Απομόνωσε τη Χουμπέι και την πρωτεύουσά της, την Ουχάν, από τις 23 Ιανουαρίου. Έκλεισαν σχολεία, γραφεία και εργοστάσια και επιβληθήκαν περιορισμοί στις μετακινήσεις. Απαγορεύτηκαν τα ταξίδια, οι εκδηλώσεις και οι μετακινήσεις για την κινεζική πρωτοχρονιά, που ήταν στις 25 Ιανουαρίου. 

Αντιθέτως, η Ιταλία προχώρησε σε περιοριστικά μέτρα όταν πια ο ιός είχε εξαπλωθεί στον πληθυσμό. Αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία όταν ήδη μετρούσε πάνω από 3.000 κρούσματα, ενώ προχώρησε σε απαγόρευση εξόδου από το σπίτι, όταν είχαν μολυνθεί περισσότεροι από 9.000 πολίτες. 

Άρση μέτρων: Έτσι επιστρέφουν στην κανονικότητα οι ευρωπαϊκές χώρες

Την ίδια ώρα, το κινεζικό μοντέλο εκτιμά ότι είναι πρόωρη η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της Ιταλίας από τις 4 Μαΐου, καθώς αυξάνει την πιθανότητα ενός δεύτερου επιδημικού κύματος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top