Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ

Σε ηλικία 91 ετών

Χόσνι Μουμπάρακ

«Έφυγε» από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, σε ηλικία 91 ετών, σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης και τον ιστότοπο Jerusalem Post. 

Διετέλεσε πρόεδρος από το 1981 έως το 2011 κι «έπεσε» μετά την “Αραβική Άνοιξη”.

Μετά από πολύνεκρες ταραχές με αίτημα την παραίτησή του το 2011, ανακοίνωσε ότι δε θα έθετε ξανά υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Οι διαδηλωτές απέρριψαν την πρότασή του να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία μέχρι τις επόμενες εκλογές και απείλησαν με την εκδίωξή του. Επίκεντρο των διαδηλώσεων ήταν η πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο. 

Στις 11 Φεβρουαρίου και ενώ οι διαδηλώσεις εναντίον του διογκώνονταν ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε την παραίτησή του Μουμπάρακ από το προεδρικό αξίωμα και τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Βάσει του συντάγματος οι προεδρικές εξουσίες ανατέθηκαν στον αντιπρόεδρο ή στον πρόεδρο της βουλής.

Ο Μουμπάρακ κυβέρνησε την Αίγυπτο ως αυτοκράτορας για τρεις δεκαετίες και φυλακίστηκε για χρόνια μετά την εξέγερση που έληξε την κυριαρχία του. Αφέθηκε ελεύθερος το 2017 μετά την απαλλαγή του από τις περισσότερες κατηγορίες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top