Βρετανία: Παραιτείται ο πρίγκιπας Άντριου μετά το σκάνδαλο Έπσταϊν

Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ και η συνέντευξη που τον «έκαψε»

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star την νέα καταγγελία μίας γυναίκας, η οποία αποκάλυψε ότι βιάστηκε από τον Τζέφρι Επστάιν, όταν ήταν μόλις 15 ετών

Από τα δημόσια καθήκοντά του παραιτείται ο πρίγκιπας Άντριου, μετά το σκάνδαλο με τον χρηματιστή Τζέφρι Επσταϊν, τον παιδόφιλο δισεκατομμυριούχο που βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του.

«Είναι πλέον σαφές για εμένα αυτές τις τελευταίες ημέρες ότι οι συνθήκες των διασυνδέσεών μου με τον Τζέφρι Έπσταϊν προκαλούν τεράστια αναστάτωση στο έργο της οικογένειάς μου και το δικό μου», αναφέρει ο Δούκας του Γιορκ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Μπάκιγχαμ και συνεχίζει:

«Επομένως, ζήτησα από την Αυτή Μεγαλειότητα εάν μπορώ να αποσυρθώ από τα δημόσια καθήκοντά μου για το άμεσο μέλλον κι εκείνη έδωσε την άδειά της», υπογράμμισε. «Φυσικά, είμαι πρόθυμος να βοηθήσω οποιαδήποτε αρχή επιβολής του νόμου με τις έρευνές της, εφόσον μου ζητηθεί».

Θρίλερ με τον θάνατο του Έπσταϊν: Αυτοκτονία λέει ο ιατροδικαστής

Θύμα του Έπστιν περιγράφει πώς την «πούλησε» στον πρίγκιπα Άντριου

Ο πρίγκιπας Άντριου. Φωτογραφία: Αssociated Press

Αιτία της παραίτησης του δευτερότοκου γιου της βασίλισσας είναι η φιλία που είχε αναπτύξει με τον παιδόφιλο Αμερικανό επιχειρηματία, αλλά και οι κατηγορίες ότι το 2001 είχε σεξουαλική σχέση με την ανήλικη Βιρτζίνια Ρόμπερτς, όταν εκείνη ήταν 17 ετών.

Η ίδια είχε υποστηρίξει πως ήταν «σκλάβα του σεξ» του Έπσταϊν, ο οποίος την είχε «παραχωρήσει» στον πρίγκιπα Άντριου τρεις φορές. Την πρώτη φορά η Ρόμπερτς υποστηρίζει πως έκανε σεξ με τον δούκα του Γιορκ σε τουαλέτα πολυτελούς κλαμπ στο Λονδίνο. Μετά οι δυο τους συναντήθηκαν ξανά στη Νέα Υόρκη και στο ιδιωτικό νησί του Έπσταϊν στις Παρθένες Νήσους.

O Tζέφρι Έπστάιν που βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του. Φωτογραφία: Αssociated Press

Σε συνέντευξη που έδωσε το περασμένο Σάββατο στο BBC ο δούκας του Γιορκ, όχι μόνο δε βοήθησε την κατάσταση, αλλά κατά πολλούς έκανε χειρότερα τα πράγματα, καθώς αφενός παραδέχτηκε ότι ο Έπσταϊν ήταν φίλος του, αφετέρου αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση της Ρόμπερτς. Το σκάνδαλο κλιμακώθηκε μετά την καταστροφική τηλεοπτική συνέντευξη, που προβλήθηκε το Σάββατο, και τις μακροσκελείς εξηγήσεις που επιχείρησε να δώσει ο Άντριου ο οποίος, επιπλέον, δεν επέδειξε καμία συμπόνια προς τα θύματα του Έπστάιν, προκαλώντας την καταδίκη της κοινής γνώμης.

Τέσσερις μέρες από την παραπάνω συνέντευξη και πολλούς μήνες μετά τον σάλο που ξέσπασε, ο «γαλαζοαίματος» εγκατέλειψε τα δημόσια καθήκοντά του με τις «ευλογίες» της βασίλισσας Ελισάβετ.

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star όλα όσα είχε υποστηρίξει η Ρόμπερτς στη συνέντευξη που «έκαψε» τον Επστάιν

Παρέσυρε τη βασιλική οικογένεια στη θύελλα

Η συμπεριφορά του Άντριου απασχόλησε και τον πολιτικό διάλογο ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να λέει ότι υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, αν και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απάντησε ότι η μοναρχία είναι «πέραν κάθε μομφής». 

Ο κατάλογος των πανεπιστημίων, οργανώσεων και μεγάλων επιχειρήσεων που αποφάσισαν να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τον πρίγκιπα Άντριου, μετά τη θυελλώδη συνέντευξή του για την υπόθεση Έπσταϊν, διευρυνόταν μέρα με την ημέρα. 

Ο βρετανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών BT ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ήθελε να συνεχίσει να στηρίζει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ψηφιακής εκπαίδευσης, το iDEA, εφόσον ο Άντριου παρέμενε ανάδοχος. 

Τρία αυστραλιανά πανεπιστήμια, το Bond University του Κουίνσλαντ και τα πανεπιστήμια Murdoch και RMIT της Μελβούρνης ανακοίνωσαν, επίσης, ότι τερματίζουν τη συνεργασία τους με το πρόγραμμα του πρίγκιπα Άντριου "Pitch@Palace", μια οργάνωση που βοηθά την επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Μετά τη συνέντευξη του Δούκα του Γιορκ στο BBC οι επικρίσεις γιγαντώθηκαν βυθίζοντας τη βασιλική οικογένεια σε αυτό που ορισμένα ΜΜΕ αποκάλεσαν «ένα δεύτερο +Annus Horribilis+», σύμφωνα με μια έκφραση της Ελισάβετ.

Η βασίλισσα είχε χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο το 1992 για να περιγράψει τον προηγούμενο χρόνο, κατά τον οποίο είχε δει τους δύο γιους της να χωρίζουν από τις συζύγους τους, την κόρη της Άννα να παίρνει διαζύγιο και το κάστρο του Ουίνσδορ, η βασιλική κατοικία, να καίγεται.

Ήδη από την Τρίτη, πολλές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τις χορηγίες του από την οργάνωση του πρίγκιπα. Μεταξύ αυτών, η τράπεζα Standard Chartered αποφάσισε «για εμπορικούς λόγους» να μην ανανεώσει τη συνεργασία της, ενώ η τράπεζα Barclays εξέφρασετην «ανησυχία της για την κατάσταση και δήλωσε έτοιμη να επανεξετάσει τη θέση της». 

Τι «δουλειά» κάνει ένας Πρίγκιπας 

Ο δευτερότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ κατετάγη στο Πολεμικό Ναυτικό το 1979 και ακολούθησε μία μακρόχρονη στρατιωτική καριέρα, προσφέροντας μάλιστα τις «υπηρεσίες» του σε πραγματικές συνθήκες πολέμου, όπως ο πόλεμος των Φώκλαντ.

To 2015 πήρε προαγωγή σε ανώτατο αξίωμα με την έγκριση της βασιλομήτωρος.

Ωστόσο ήταν οι επιχειρηματικές και όχι οι στρατιωτικές του δραστηριότητες που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και έμπλεξαν το Παλάτι σε δίνη σκανδάλων τα τελευταία χρόνια.

Μία από αυτές ήταν όταν διετέλεσε ως ειδικός αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου για το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις. Η «θητεία» του έληξε το 2011 ωστόσο δε σταμάτησε και το σούσουρο, καθώς ο πρίγκιπας Άντριου είχε πληρωμένα όλα τα επαγγελματικά του ταξίδια, στα οποία επέλεγε πανάκριβους εξωτικούς προορισμούς ή χειμερινά θέρετρα. Τότε ήταν που άρχισαν οι φήμες για την περίεργη φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν.

Στη συνέχεια ο Δούκας του Γιορκ διετέλεσε ως επικεφαλής του Παλατιού σε events που είχαν σκοπό να βοηθήσουν την ανάπτυξη start-ups.Επίσης ο πρίγκιπας Άντριου είναι «γνωστός» για την αδυναμία που έχει σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις επιχειρήσεις, το εμπόριο, τον ψηφιακό κόσμο αλλά και την επιστήμη, σε μία προσπάθεια να φανεί ως ένας «σύγχρονος γαλαζοαίματος» που συμβαδίζει με το πνεύμα της εποχής.

Οι «κακές γλώσσες» πάντως, λένε πως μπορεί ο Δούκας του Γιορκ να φαίνεται πολυπράγμων, αλλά στην πραγματικότητα δε θα είχε καταφέρει τίποτα δίχως τη βοήθεια της μητέρας του και του Παλατιού.Η βασίλισσα είναι αυτή που τον πληρώνει ως «εργαζόμενο» στο Παλάτι, ενώ ο μισθός του δεν προέρχεται από τον μέσο φορολογούμενο, αλλά κατευθείαν από την «τσέπη» της βασίλισσας.

Μένει να δούμε από εδώ και στο εξής τι θα γίνει. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top