Ζόραν Ζάεφ: Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές

Τη διακυβέρνηση θα αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Τα φώτα στραμμένα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Βόρειας Μακεδονίας, μετά το τέλος της οποίας μπήκε και τέλος στο θρίλερ τνω πρόωρων εκλογών. Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι η 12η Απριλίου είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε ότι στη σύσκεψη αυτή «ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας».

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Σαββατοκύριακου

Τα δύσκολα όμως είναι μετά τις εκλογές και το αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά για την εφαρμογή της Συμφωνίας

Οι πρόωρες εκλογές «παγώνουν» τη συμφωνία των Πρεσπών

Σε περιδίνηση με απρόβλεπτες εξελίξεις ξαναμπαίνει το γειτονικό κράτος μετά την απόφαση του Ζόραν Ζάεφ  για  πρόωρες εκλογές. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με τους υπέρμαχους εθνικιστές του  VMR  να αμφισβητούν τη  συμφωνία,  όλα μπορεί να τιναχτούν στον αέρα. 
 «H συμφωνία σαφώς και μπορεί να διακυβεύεται, το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό μια κυβέρνηση  Μιτσκόσκι η οποία θα μπορούσε να διαδεχθεί την κυβέρνηση Ζάεφ αποφασίσει ότι θα υιοθετήσει ένα φιλοευρωπαϊκό προφίλ» εξηγεί ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Νομικής του ΑΠΘ, Μιλτιάδης Σαριγιαννίδης.

Με την αναβολή  της έναρξης διαπραγματεύσεων από  την ΕΕ η ενσωμάτωση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία  στο εσωτερικό της χώρας  πάει πίσω, ενώ θα μπλοκαριστεί και η διαπραγμάτευση για τα μακεδονικά προϊόντα.
Οι Έλληνες παραγωγοί θεωρούν ότι εταιρείες από την Βόρεια Μακεδονία, θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται ανεμπόδιστα το εμπορικό σήμα «μακεδονικός»

Οι «υπόγειες» παραβιάσεις της Συμφωνίας 

Η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει καταγράψει με δυο διαβήματα διαρκείς  παραβιάσεις της συμφωνίας. 
Για παράδειγμα στη γέφυρα των πολιτισμών υπάρχουν 8 αρχαιοελληνικά αγάλματα στα οποία δεν έχουν βάλει τις απαραίτητες  πινακίδες ότι ανήκουν στην ελληνική ιστορία. Ακόμη, δεν έχουν αφαιρέσει από παντού τον ήλιο της Βεργίνας. Το ελληνικό σύμβολο υπάρχει  ακόμη και στα καπάκια για τα όμβρια ύδατα.

Οι σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας κυκλοφορούν ελεύθερα σε καταστήματα με  τουριστικά είδη  επικαλούμενοι ότι είναι ιδιωτικός χώρος. Απέναντι από την βουλή στα Σκόπια, υπάρχει  το μνημείο πεσόντων Μακεδόνων στη Ελλάδα.

«Για μένα είναι σλαβικός ελιγμός. Κέρδισαν με τη λεγόμενη συμφωνία των Πρεσπών 99 θέλουν και το ένα, να δείξουν ότι και καλά δεν τηρείται πλέον η συμφωνία δεν τους πέρασαν στην Ε.Ε, άρα πρέπει να ονομαστούν Μακεδονία, όπως ήταν προηγουμένως» εξηγεί ο σλαβολόγος Μιχαήλ Χρυσανθόπουλος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Οργανισμός για την Προώθηση του Τουρισμού. Έχει αλλάξει την επίσημη ονομασία του προσαρμοζόμενο στη Συμφωνία. Εντούτοις, η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι www.tourismmacedonia.gov και στην κορυφή και το κάτω μέρος κάθε σελίδας υπάρχει το λογότυπο «Macedonia Timeless». 

Επίσης,  σε επίσημο εσωτερικό έγγραφο για την προώθηση του τουρισμού, με ημερομηνία 7/6/2019, υπάρχει σφραγίδα όπου η χώρα αναγράφεται ως  «Δημοκρατία της Μακεδονίας». 

Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή και ανησυχία ενώ διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές εξελίξεις στη γείτονα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top