Παρίσι: Παράτυποι μετανάστες κατέλαβαν το Πάνθεον

«Μαύρα Γιλέκα» φώναζαν- Ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες κατέλαβαν χθες το Πάνθεον, το μνημείο του Παρισιού, -η νεκρόπολη των μεγάλων προσωπικοτήτων της Γαλλίας-, ζητώντας να τακτοποιηθεί η κατάστασή τους και να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Περίπου 700 μετανάστες και υποστηρικτές τους εισέβαλαν στο επιβλητικό μνημείο στην καρδιά του Παρισιού το μεσημέρι έπειτα από πρωτοβουλία των συλλογικοτήτων «Μαύρα Γιλέκα» και ««La Chapelle Debout» (Όρθιο Παρεκκλήσι) που στηρίζουν τους μετανάστες.

Στη συνέχεια οι καταληψίες βρέθηκαν έξω από το κτίριο, περικυκλωμένοι από την αστυνομία, φωνάζοντας «Μαύρα Γιλέκα!», το όνομα της συλλογικότητας μεταναστών που ζουν σε εστίες ή στον δρόμο στην περιοχή του Παρισιού.

Σε μια ανακοίνωση, αυτοπαρουσιάζονται ως «χωρίς χαρτιά, χωρίς φωνή, χωρίς πρόσωπο για τη Γαλλική Δημοκρατία» και ζητούν «χαρτιά και καταλύματα για όλες και για όλους». «Δε θέλουμε πια να πρέπει να διαπραγματευόμαστε με το υπουργείο Εσωτερικών και τις νομαρχίες. Θέλουμε να μιλήσουμε στον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ τώρα!», γράφουν.

«Το Πάνθεον είναι ένα σύμβολο μεγάλων ανδρών. Υπάρχουν στο εσωτερικό σύμβολα του αγώνα κατά της δουλείας. Μαχόμαστε κατά της δουλείας της τρίτης χιλιετίας», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λοράν, μέλος της συλλογικότητας «Droits Devant!» (Μπροστά τα δικαιώματα!) ο οποίος βρισκόταν έξω από το κτίριο.

Για λίγες ώρες κράτησε η κατάληψη

Το μνημείο εκκενώθηκε περίπου στις 16:45 τοπική ώρα ήρεμα, με τους καταληψίες να αποχωρούν από μία πίσω πόρτα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους μετανάστες και τους υποστηρικτές τους, με αποτέλεσμα αρκετοί να χρειαστούν να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες καθώς υπέστησαν τραύματα και αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top