Ερντογάν: Ο Τσίπρας ας λέει ό,τι θέλει - Εμείς συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις

Τι είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του

Ταγίπ Ερντογάν

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ας λέει ό,τι θέλει, εμείς θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. 

«Μέχρι να διασφαλιστεί ο δίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Απευθύνθηκε και πάλι στη Γαλλία λέγοντας ότι δεν μπορεί να μιλάει για το φυσικό αέριο της Κύπρου επειδή δεν είναι εγγυήτρια χώρα. 

Τσίπρας: «Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει γεώτρηση εντός της υφαλοκρηπίδας της»

Αλέξης Τσίπρας: «Αν η Τουρκία επιχειρήσει γεώτρηση θα εμποδιστεί!»

Στην ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «μέχρι να διασφαλιστεί η συγκατάθεση ότι οι υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν και θα βρεθούν στην ανατολική Μεσόγειο θα διαμοιραστούν δίκαια, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τα βήματά μας στην περιοχή».

«Κοιτάτε, σε αυτή τη λεκάνη δε θα επιτρέψουμε ποτέ πρωτοβουλίες, οι οποίες αγνοούν το δίκαιο, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στο θέμα της αναζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «ασφαλώς στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοια γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία. Μόνο αν βρίσκαμε με τη μέθοδο της ενοικίασης, θα ενοικιάσεις και θα διεξάγεις αυτή την εργασία. Αλλά τώρα δόξα τω Θεώ έχουμε τέσσερα τέτοια πλοία δικά μας και για έρευνες και για γεωτρήσεις. Τώρα με αυτά τα πλοία μας, ξεκινήσαμε να κάνουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο και θα τις συνεχίσουμε. Ασφαλώς την ασφάλεια και την προστασία τους τη διασφαλίζουμε με τον ίδιο τρόπο από την πρώτη μέρα με τις ένοπλες δυνάμεις μας».

«Ο Τσίπρας ας λέει ό,τι θέλει»

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχίζει να λέει τα δικά του, ας λέει ό,τι θέλει. Εμείς εκεί έχουμε δικαιώματα, με τον ίδιο τρόπο στο όνομα της προστασίας τα ερευνητικά μας πλοία και τα γεωτρύπανά μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και μαζί με αυτά οι ένοπλες δυνάμεις μας έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα, τα λαμβάνουν και θα τα λαμβάνουν», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε «ασφαλώς τώρα στη χώρα μας αυτοί που κάνουν πολιτική στα λόγια επικρίνουν λέγοντας γιατί κάνουμε τέτοια βήματα. Αλλά αυτοί τέτοια έγνοια δεν έχουν. Τέτοιο πρόβλημα δεν έχουν. Μάλιστα, αυτοί δεν έχουν έγνοια ποια είναι τα δικαιώματα των  Τουρκοκυπρίων ομογενών μου στην Κύπρου, αν τους τα παρέχουν αυτά τα δικαιώματα ή αν υπάρχει κάποια ευαισθησία γι’ αυτά τα δικαιώματα. Αλλά εμείς έχουμε τέτοια έγνοια. Λέμε πως όσο πετρέλαιο ή φυσικό αέριο βγει από εκείνη την περιοχή έχουν δικαίωμα σε αυτά και από την αρχή αυτό που υποστηρίζουμε είναι ότι οι διοικούντες στην βόρεια Κύπρο έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις έρευνες για τη διακρίβωσή του».

«Γαλλία εσύ δεν μπορείς να μιλάς»

Αναφερόμενος στην Γαλλία ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Σχετικά με εδώ, η Γαλλία δεν έχει να πει τίποτα. Εδώ η Τουρκία μιλάει, είναι εγγυήτρια. Μιλάει η Ελλάδα, είναι εγγυήτρια. Η Βρετανία μιλάει. Είναι εγγυήτρια. Αλλά Γαλλία, εσύ δεν μπορείς να μιλάς. Εσύ τέτοια αρμοδιότητα δεν έχεις» είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε:

«Και αν υπάρχουν κάποιοι που είναι μέσα στις ενδιαφερόμενες περιοχές και αυτοί μπορεί να έχουν να πουν κάτι. Αλλά όσο για την Κύπρο, εδώ υπάρχουν τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και αυτές μιλάνε», κατέληξε.

Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top