Η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ισχύει ακόμα η θανατική ποινή

Εκτέλεσαν 45χρονο στη Λευκορωσία

φυλακή

Ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί το 2015, επειδή ξυλοκόπησε και σκότωσε ένα νεαρό ζευγάρι, εκτελέστηκε στη Λευκορωσία. 
Πρόκειται για τον 45χρονο, Αλεξάντρ Τζιλνίκοφ. 

Ο ίδιος συνομίλησε για τελευταία φορά με τον δικηγόρο του στις 30 Μαΐου, μέσα στη φυλακή, σκοπεύοντας να προσφύγει στη δικαιοσύνη για τις συνθήκες κράτησής του, σύμφωνα με το Κέντρο Βιάσνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Λίγο αργότερα όμως, τον εκτέλεσαν, πρόσθεσε η οργάνωση η οποία πληροφορήθηκε την είδηση αυτή από τους συγγενείς του.

Οι τέσσερις γυναίκες που καταδικάστηκαν σε θανατική ποινή στην Ελλάδα

Το χρονικό της δολοφονίας

Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Τζιλνίκοφ και ο Βιατσεσλάβ Σουχάρκο ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου στο Μινσκ ένα νεαρό ζευγάρι. Κατάφεραν επίσης στα θύματά τους 140 μαχαιριές. Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές, τους είχε "προσλάβει" η πρώην σύντροφος του νεαρού άνδρα η οποία ήθελε να τον εκδικηθεί για τον χωρισμό τους.
Στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν τότε διαπιστώθηκε ότι οι Τζιλνίκοφ και Σουχάρκο είχαν σκοτώσει και τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στο οποίο νοίκιαζαν ένα δωμάτιο.
Αρχικά οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη όμως το Δημοτικό Δικαστήριο του Μινσκ τους επέβαλε τη θανατική ποινή, κατόπιν έφεσης των εισαγγελικών αρχών.

Η Λευκορωσία η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ισχύει η θανατική ποινή 

Σημειώνεται ότι η Λευκορωσία, είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία εξακολουθεί να ισχύει η θανατική ποινή. Στη Ρωσία από το 1996 έχει γίνει μορατόριουμ στις εκτελέσεις. Με εξαίρεση την Τσετσενία το 1999, καμία εκτέλεση δεν έγινε στη Ρωσική Ομοσπονδία από τον Αύγουστο του 1996. Το Νοέμβριο του 2009 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας παρέτεινε το μορατόριουμ επ' αόριστον.

Οι εκτελέσεις στη Λευκορωσία γίνονται με τη μεγαλύτερη μυστικότητα: η ημερομηνία της εκτέλεσης δεν ανακοινώνεται, τα πτώματα δεν παραδίδονται στις οικογένειες και δεν δίνεται καμία πληροφορία για τον τόπο ταφής τους.
Το 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρε τις περισσότερες από τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στο Μινσκ προκειμένου να ενθαρρύνει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τρεις στις τέσσερις χώρες σε όλον τον κόσμο έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή ή έχουν αναστείλει την εφαρμογή της.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top