Η συγκλονιστική ιστορία της Noa που σταμάτησε να τρώει και να πίνει

Η 17χρονη πέθανε από ασιτία και όχι από ευθανασία

ευθανασια ολλανδια

Τέλος στη ζωή της έβαλε η 17χρονη Noa Pothoven από την Ολλανδία.

Το 17χρονο κορίτσι στο παρελθόν είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Η πρώτη φορά ήταν στα 11 της και η δεύτερη στα 14 της, όταν βιάστηκε από δύο άνδρες. Έκτοτε υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα τα οποία ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει.

Η Noa Pothoven δεν είχε μιλήσει στην οικογένειά της για τον εφιάλτη που είχε βιώσει, αφού, όπως είπε, ντρεπόταν να το κάνει.

Για πολλά χρόνια έδινε μάχη με το μετατραυματικό στρες, την κατάθλιψη και την ανορεξία. Τις απόπειρες αυτοκτονίας που είχε κάνει αλλά και τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, τα είχε περιγράψει στην αυτοβιογραφία της «Winning or Learning», δηλαδή «Κερδίζεις ή Μαθαίνεις».

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gister was de boeklancering, en vanaf gister is het boek dus ook te bestellen! Het was een bijzondere dag. Er waren zoveel lieve mensen. De link naar de webshop staat in mijn bio 😊

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Winnen of Leren (@winnenofleren) στις

 

Ανακοίνωσε τον θάνατό της με post στο Instagram

Στο μήνυμά της η Noa είχε ανακοινώσει στους περίπου 10.000 followers της ότι «θα πεθάνει σε 10 ημέρες».

«Σκέφτηκα για αρκετό διάστημα για το εάν θα πρέπει ή όχι να το μοιραστώ, αλλά αποφάσισα να το κάνω. Μετά από χρόνια πάλης και μάχης, έχω εξουθενωθεί. Ίσως αυτό να αποτελεί έκπληξη για μερικούς, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα πιστεύω μου, αλλά το έχω σκεφτεί καλά εδώ και αρκετό καιρό και δεν είναι κάτι παρορμητικό. Θα μπω κατευθείαν στο θέμα: εντός 10 ημερών, θα πεθάνω».

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

There it is... ❤ Vanaf 2 november verkrijgbaar op verschillende webshops, de linkjes komen tegen die tijd online.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Winnen of Leren (@winnenofleren) στις

 

Τους εξηγούσε ότι είχε πλέον σταματήσει να τρώει και να πίνει, χαρακτηρίζοντας τον πόνο της ανυπόφορο και αβάστακτο. Είχε τονίσει μάλιστα πως η απόφασή της ήταν τελεσίδικη και ότι το τελευταίο διάστημα είχε πάψει να «ζει». «Αναπνέω, αλλά δε ζω πλέον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα είχε ζητήσει από τους φίλους της να μην προσπαθήσουν να της αλλάξουν γνώμη, υποστηρίζοντας ότι, σε αυτήν την περίπτωση, αγάπη είναι να αφήνεις κάποιον να φύγει. 

Δίπλα της, όπως αποκάλυψε η 17χρονη, είχε όλο αυτό το διάστημα τη μητέρα της, η οποία σύμφωνα με το νόμο, ήταν και αυτή που είχε τον τελευταίο λόγο στην απόφαση της κόρης της.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En dan win je zowel de prijs voor het beste boek binnen de categorie "non-fictie" als de overall prijs 😱🎉❤ Dankjewel voor het stemmen allemaal!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Winnen of Leren (@winnenofleren) στις

 

Πέθανε από ασιτία και όχι από ευθανασία

Αρχικά τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν πως η Noa είχε πεθάνει με νόμιμη ευθανασία, κάτι που δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα η 17χρονη σταμάτησε να τρώει και να πίνει. 

«Δεν έγινε ευθανασία στη Νόα Ποτχόφεν. Για να βάλει τέλος στα βάσανά της, σταμάτησε να τρώει και να πίνει», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ίδρυμα Λεφενσαϊντεκλίνικ της Χάγης που ειδικεύεται στην ευθανασία, εξηγώντας ότι θέλει «να βάλει τέλος στις λανθασμένες πληροφορίες» για τον θάνατο της νεαρής. 

Η Noa είχε απευθυνθεί στη συγκεκριμένη κλινική προκειμένου να τη βοηθήσουν να βάλει τέλος στη ζωή της, αλλά το αίτημά της δεν είχε γίνει δεκτό.

Τι συμβαίνει με την ευθανασία στην Ολλανδία

Το Βέλγιο και η Ολλανδία έγιναν οι πρώτες χώρες που νομιμοποιήσαν την ευθανασία το 2002 για ασθενείς στο τελευταίο στάδιο για τους οποίους δεν υπάρχουν πιθανότητες να βελτιωθεί η κατάστασή τους. Με βάση την ολλανδική νομοθεσία, τουλάχιστον δύο γιατροί πρέπει να πιστοποιήσουν ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λογική λύση για τον ασθενή.

 

6.585 άνθρωποι πέθαναν κάνοντας ευθανασία στην Ολλανδία μόνο το 2017. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο.

Η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπουν την ευθανασία.

Στην Ελβετία η ευθανασία επιτρέπεται με τη βοήθεια γιατρού. Το ίδιο και στη Φινλανδία, όπου δεν υπάρχει κάποια ποινή. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όμως, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και προκαλεί πολλές αντιδράσεις. Η πρακτική θεωρείται παράνομη και επιτρέπεται σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top