Brexit: Χάος στη Βρετανία μετά το τρίτο όχι στη Μέι – «Παραιτήσου» της λένε

«Αυτό είναι το τέλος του δρόμου»

«Παραιτήσου» λέει η βρετανική «Telegraph» στην Τερέζα Μέι μετά το τρίτο «όχι» που της είπε το κοινοβούλιο για τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρώπη.

Την ώρα που η Βρετανία βυθίζεται στο χάος και την αβεβαιότητα της επόμενης μέρας, πολλοί είναι εκείνοι που καλούν πλέον την Βρετανίδα Πρωθυπουργό να παραιτηθεί από το αξίωμά της. 

Το ερώτημα όλων είναι ένα: Θα ακολουθήσει μια μακρά αναβολή ή μια έξοδος χωρίς συμφωνία;

«Πρέπει τώρα να δει -- ή πρέπει να της πουν -- ότι μολονότι μπορεί να συναντηθεί με την ΕΕ και να διαπραγματευτεί την παράταση του Brexit, αυτό είναι το τέλος του δρόμου. Πρέπει κατόπιν να αποχωρήσει, για χάρη του Brexit, του κόμματός της και της ίδιας της δημοκρατίας», αναφέρει το άρθρο γνώμης της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας, η οποία παραδοσιακά απευθύνεται στα στελέχη και στους υποστηρικτές του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι.

Την Τετάρτη, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τους κοινοβουλευτικούς των Τόρις ότι θα ήταν διατεθειμένη να παραιτηθεί από το αξίωμα της πρωθυπουργού και της αρχηγού του κόμματος εάν η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνησή της με την ΕΕ, που απεναντίας καταψηφίστηκε χθες, για τρίτη φορά.

Απορρίφθηκε για τρίτη φορά το σχέδιο της Μέι

«Δεν υπάρχει χρόνος για την αποφυγή ενός άτακτου Brexit»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε σήμερα ότι ο χρόνος αρχίζει να εξαντλείται για να αποτραπεί ένα σκληρό Brexit, μετά τη νέα απόρριψη, με 344 ψήφους έναντι 286, από τους βρετανούς βουλευτές της συμφωνίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πλέον δεν έχουμε πολύ χρόνο για να αποφύγουμε ένα άτακτο Brexit», προειδοποίησε ο Χάικο Μάας σε σύντομη ανακοίνωσή του. «Οι Βρετανοί πρέπει να αποφασίσουν πριν από την 12η Απριλίου πώς θα προχωρήσουν στη συνέχεια».

«Μπορώ να πω ένα πράγμα: η Γερμανία και η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένες για κάθε περίπτωση», δήλωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει τα μέτρα τους για να προστατεύσουν τους πολίτες τους από τις αρνητικές επιπτώσεις ενός ενδεχομένως σκληρού Brexit.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του Συνδέσμου των Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK), ο Έρικ Σβάιτσερ, ο οποίος δήλωσε πως «το χάος πλέον είναι απόλυτο. Αυτό σημαίνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη παραπατάνε τώρα προς μια μη συντεταγμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ». «Όλες οι εταιρείες πρέπει να προετοιμαστούν επειγόντως για αυτό το σενάριο», επισήμανε.

«Σε μόλις μερικές ημέρες, απειλούμαστε να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλή γραφειοκρατία που συνδέεται με το Brexit και την κατεδάφιση των αλυσίδων εφοδιασμού στις οποίες εμπλέκεται το ΗΒ», εξήγησε ο Σβάιτσερ, απηχώντας τις προειδοποιήσεις πολλών ακόμη παραγόντων της βιομηχανίας και του εμπορίου στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

«Επιπλέον, οι γερμανικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν δεκάδες εκατομμύρια τελωνειακές διαδικασίες και δαπάνες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τελωνειακούς δασμούς σε ετήσια βάση», συμπλήρωσε.

Ειδικά οι εταιρείες του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, που βασίζονται σε παραδόσεις εξαρτημάτων και ανταλλακτικών από τη μια χώρα στην άλλη, εκφράζουν έντονη ανησυχία για την προοπτική του λεγόμενου «σκληρού» Μπρέξιτ, όπως και η Airbus, τμήματα των αεροσκαφών της οποίας, όπως τα φτερά, κατασκευάζονται στη Βρετανία.

Ο DIHK εκπροσωπεί 79 γερμανικά βιομηχανικά και εμπορικά επιμελητήρια. Εδρεύει στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

«Ψηφίσαμε να φύγουμε»

Χθες Παρασκευή, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο απαιτώντας να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.

«Τι θέλουμε; Το Brexit. Πότε το θέλουμε; Τώρα» φώναζαν οι ευρωσκεπτικιστές διαδηλωτές, που κρατούσαν σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ντροπή σας», ήταν το σύνθημα που απευθυνόταν στους Βρετανούς βουλευτές.

Οι τελευταίοι απέρριψαν νωρίτερα, για τρίτη φορά, τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ΕΕ, αφήνοντας τη χώρα σε αβεβαιότητα για το μέλλον της.

Για τους διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κινήματος Leave means Leave («Η αποχώρηση σημαίνει αποχώρηση»), το σημαντικό είναι να φύγει η χώρα από την ΕΕ, έστω και χωρίς συμφωνία. «Καμία συμφωνία, κανένα πρόβλημα» ή «Γεια χαρά ΕΕ», έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν ενώ πολλοί ζητούσαν μετ' επιτάσεως «ένα σκληρό Brexit» χωρίς καμία καθυστέρηση.

Τι έχει συμβεί με το Brexit

Πριν από ακριβώς δύο χρόνια η Μέι ενεργοποίησε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, κηρύσσονται και επισήμως την έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση, η οποία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 23.00 (ώρα Λονδίνου).

Έκτοτε επαναλάμβανε σταθερά ότι η αποχώρηση θα γίνει οπωσδήποτε στις 29 Μαρτίου 2019. Όμως, καθώς δεν έπεισε τους βουλευτές να στηρίξουν τη Συμφωνία Αποχώρησης, χρειάστηκε να ζητήσει αναβολή από την ΕΕ. Η επόμενη καθοριστική ημερομηνία είναι η 12η Απριλίου.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα, στο κοινοβούλιο επικρατεί χάος και στους κατοίκους πίκρα - τόσο στους ευρωσκεπτικιστές επειδή η αποχώρηση καθυστερεί, τόσο και τους φιλοευρωπαίους που θα προτιμούσαν την παραμονή. 

Μεταξύ των τελευταίων, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ο οποίος εγκαινίασε ένα λεωφορείο, το οποίο θα κυκλοφορεί στην πόλη για να ενημερώνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να παραμείνουν στη χώρα και μετά το Brexit.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top